Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


neuspješan IUI


Autor Poruka

silvia

31.10.2001. 08:53

Poštovana docentice,
Prošlog mjeseca suprug i ja prvi put smo imali IUI. Bila sam stimulirana Clomifenom 3-7 dan, 2 dana x 2 amp Pergonala, 3 folikula >19 mm, 10. dana Primogonyl, te 12. dana inseminacija. Inače imam redovite cikluse 26-27 dana, potvrđeno ovulatorne i petogodišnje dijete. Suprugov spermiogram u zadnje dvije godine koliko pokušavamo zatrudnjeti jako varira i po količini/ml, i po pokretljivosti i morfologiji: zna biti potpuno normalan (ipak nešto smanjene morfologije- 9,18,30%, no androlog uvjerava da "ni mi nismo svi baš normalni, pa gdje bi bili spermiji kojih ima toliko puno"!), a također i sa 90% nepokretnih spermija. Inseminirano mi je 10 mil spermija, je li to dovoljno???
Moje se pitanje ustvari odnosi na bolnost, naime nitko me nije upozorio da bih mogla imati bolove cijelo vrijeme od postupka IUI pa do (neželjene) menstruacije. Nisu to bili nepodnošljivi bolovi, ali cijelo vrijeme sam osjećala lagane grčeve, gotovo škakljanje u zdjelici, da bi me prema 12-om danu poslije IUI i kasnije sve ozbiljnije boljelo. Od trenutka kad sam dobila menstruaciju 18. dana poslije IUI više me ništa ne boli! Doktor me je upozorio da ne polažem sve nade u ovaj jedan postupak, i da očekujem menstruaciju za 14-16 dana. Zašto je moja došla kasnije?
Unaprijed Vam hvala na odgovorima! Vi zasigurno razumijete kako je ovo emocionalno iskustvo i svaka podrška je dobrodošla!

Doc dr. sc. S. Kupešić

01.11.2001. 20:27

Poštovana gospođo Siliva,
Bolovi i osjećaj nelagode u maloj zdjelici moguća je posljedica stimulacije ovulacije i formiranja lutealnih cista koje se javljaju u drugoj fazi ciklusa (nakon Primogonyla i intrauterine inseminacije). Ovakvo Vas stanje ne mora zabrinjavati, kao niti činjenica da Vam je menstruacijsko krvarenje kasnilo (vjerojatno kao posljedica cističnih lezija na jajnicima). Na žalost, intauterina inseminacija nije uspjela, ali Vi ste mladi, a nalaz supruga i inseminacija 10 miliona progresivno pokretnih spermija ukazuje na izvaneredne šanse u narednom postupku. Želim vam puno sreće u Vašem nastojanju da ostvarite željenu trudnoću.