Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


gestoza


Autor Poruka

marija

31.10.2001. 12:31

Poštovani,

Ljubazno Vas molim da mi odgovorite u slučaju moje sestre (27 god.), u prvoj trudnoći (prije 4 god.) imala je Gestozu i došla je u početnu fazu enklampsije, odmah su napravili carski rez i rodila je zdravu djevojčicu, sada je ponovno trudna 5 mjeseci u urinu ima 2+ bjelančevine, što je moguće da je ponovno gestoza, da li će morati u bolnicu ili će moći biti doma uz mirovanje i redovite preglede kod lječnice, da li je moguće da se ponovi enklampsija?
Napominjem da redovito od samog početka posjećuje lječnicu.
Ujedno Vas molim da mi pojasnite bolest Gestoze, da li se ona može lječiti i izlječiti.
Pretrage koje je napravila nakon prve trudnoće bile su sve uredu.
Na početku sadašnje trudnoće imala je Klamidiju koja je uspješno izlječenja.
Unaprijed zahvaljujem
S poštovanjem.

Doc dr. sc. S. Kupešić

01.11.2001. 20:17

Poštovana gospođo Marija,
Sadašnje stanje Vaše sestre navodi na oprez jer eklampsija u prethodnoj trudnoći može se ponoviti u svakoj narednoj trudnoći, tim više što se je već javila proteinurija . Eklampsija predstavlja kloničko toničke grčeve trudnice rodilje i praćena je gubitkom svjesti te predstavlja potencijalno pogibeljno stanje trudnice.
Veoma su važni podaci o dobi pacijentice, postojanju nekih kroničnih bolesnih stanja (bubrežne, jetrene bolesti i dr), povišenog krvnog tlaka i sl. Važno je napomenuti da se eklampsija češće javlja kod pacijentica koje nisu redovito kontrolirane u trudnoći, te služi kao pokazatelj zdravstvene zaštite trudnica. Stoga, savjetovala bih Vašoj sestri da se posavjetuje s ginekologom, jer gestoza i eklampsija u prethodnoj trudnoći navode na osobiti oprez u ovoj trudnoći. Preporučila bih hospitalizaciju zbog detaljne analize zdravstvenog stanja Vaše sestre i doplerskih mjerenja koja se trebaju obaviti već u ovoj gestacijskoj dobi. Svaka hipertnezija, neliječeni dijabetes melitus, bubrežna bolest i dr. zahtijevaju redovitu kontrolu tijekom trudnoće i uzimanje terapije (po potrebi antihipertenzivne terapije, aspirina, heparina i sl), uz redovito provođenje ultrazvučnih doplerskih pretraga kojima se treba ustanoviti valjanost uteroplacentne i fetalne cirkulacije.