Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


gljivice bolovi i trudnoca


Autor Poruka

zeljka23

28.04.2002. 16:39

Do sada ste mi u nekolilo navrata pomogli pa Vas molim za jos par informacija.Trudnoca je napredovala ali gljivice se javljaju svaki mjesec.(povremeni svrab u vagini)Sad sam uradila bris i cekam na odgovor.Prije dva dana osjetila sam bolove u predjelu jajnika sa obadvije strane i na dodir su bili prilicno bolni.da li to ima veze sa gljivicama i da li je to normalno ili je znak nekakve upale (jajnika)
jos pitanje do kojeg mjeseca je dozvoljen vaginalni ultrazvuk i da li moze izazvati krvarenje i komplikacije ako se radi poslije cetvrtog mjeseca.
Veliko hvala na Vasem dragocjenom vremenu .


unaprijed zahvalana
zeljka

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

28.04.2002. 23:02

Poštovana,
Bolovi koje navodite mogu biti posljedica kontrakcija maternice ili nastaju uslijed povećanja maternice i pritiska na okolne strukture. U svakom slučaju važno je isključiti prijeveremeno otvaranje cerviksa, što može dovesti do rizika spontanog pobačaja/prijevremenog poroda. U tu svrhu se može raditi transvaginalni ultrzvučni pregled, koji je ekvivalent ginekološkom pregledu i ne morate ga se bojati, jer nema nikakvih nus pojava ili posljedica. Tijekom transvaginalnog ultrazvučnog pregleda Vaš će liječnik pregledati duljinu i oblik Vašeg cerviksa kako bi procijenio postoji li rizik od komplikacija u trudnoći. Važno je da ste napravili cervikalni obrisak, kako biste u slučaju izolacije nekog od uzročnika infekcije mogli provesti ciljanu terapiju. U slučaju potrebe liječnik će ordinirati dopunske pretrage, npr. elektromiografiju maternice kako bi se otkrilo postojanje materničnih kontrakcija. Puno sreće.