Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


hysteroscopia


Autor Poruka

kike

27.04.2002. 09:55

Poštovana doc. Kupešić
prije par dana napravljena mi je hysteroscopia(nakon 4 neuspješna IVF). Molila bih Vas ako mi možete pojasniti dijagnozu UTERUS UNICORNIS UNICOLIS.
Unaprijed zahvaljujem

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

28.04.2002. 19:08

Poštovana,
Nalaz dijagnostičkog histeroskopskog zahvata govori u prilog uterine anomalije koja se u narodu naziva jednoroga maternica, jkoja je okaraktrizirana smanjenim volumenom materišta i nepravilnim oblikom. Zbog takve građe češće se javlja primarna neplodnost (zbog čega ste bili upućeni na IVF) i/ili problem spontanih pobačaja, a u dogovoru s Vašim liječnikom morate donijeti odluku o daljnjem liječenju neplodnosti.

kike

28.04.2002. 20:18

Poštovana doc. Kupešić
Zahvaljujem na odgovoru i molim Vas odgovor na još dva pitanja.Kakve su šanse da se sa takvom maternicom uspije ostvariti trudnoća i da se iznese do kraja,i tjekom trudnoće da li je potrebno strogo mirovanje?
Unaprijed hvala

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

28.04.2002. 22:56

Poštovana,
U slučaju uspješnog ishoda IVF postupka, kod Vas je indicirano strogo mirovanje i adekvatna hormonska priprema maternice (što je uobičajeni postupak tijekom in vitro postupka), a u kasnijoj trudnoći najčešće i primjena tokolitičke terapije. U velikog broja pacijentica provodi se i profilaktička (preventivna) cerclage (podvezivanje materničnog grlića u svrhu prevencije gubitka trudnoće).