Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


gljivice, trudnoca, tablete ....


Autor Poruka

Ilijana

11.02.2002. 13:57

Pozdrav! Vec 2 mjeseca se mucm s gljivicama..osjetim peckanje i imam ponekad slab iscjedak.dok koristim vaginalete i kremu cilest sve je ok..cim prestanem, opet pocne peckanje...pitanje:
1. koristim Losion DERCOME FEMME za intimnu njegu...da li je stetno koristiti ga ujutro i navece pri tusiranju ili ga se treba koristiti samo jednom na dan?
2. muz i ja planiramo trudnocu..da li je problem/nepozeljno ostati trudna ako imam gljivice?
3. kupila sam tablete s folnom kiselinom ( ne znam tocno ime, piju se 3 puta na dan) ...od prijasnje trudnoce koja je zavrsila pobacajem ostale su mi tablete natrural welt-ove koje piju trudnoce ( isto ne znam tocan naziv..nesto sa P..) ..da li se te natural weltove tablete mogu piti i prije trudnoce ili da pijem samo tablete s folnom kiselinom..ako pijem npr tablete s folnom kiselinom, da li je stetno istovremeno piti u natural weltove tablete..
srdacan pozdrav..hvala..

Doc dr. sc. S. Kupešić

11.02.2002. 21:51

Poštovana,
Odgovaram redom na Vaša pitanja:
1. Sredstvo za intimnu higijenu možete upotrebaljavati dva puta na dan, uz naglasak da svakako treba izbjegavati unutrašnje ispiranje rodnice jer se takvim postupkom može narušiti ravnoteža fiziološke flore, čak i uz upotrebu najmanje agresivnih sredstava za intimnu higijenu.
2. Gljivičnu infekciju bilo bi poželjno izliječiti prije planiranja zanošenja, te se (ukoliko želite ostvariti trudnoću u narednim ciklusima) preporuča prekoncepcijska upotreba lokalnog antimikotika (npr kreme Canesten, Daktarin ili vaginaleta Geonistin).
3. Prije planiranja zanošenja možete koristiti ne samo preparate folne kiseline (pretpostavljam da se radi o Folik plus tabletama), već možete u istu svrhu rabiti i multivitaminske preparate (na našem tržištiu postoje brojni pripravci ).

Ilijana

12.02.2002. 08:56

Hvala na odgovoru...
1. Molim samo jos pojasnjenje odgovora 2..ne razumijem sto znaci "prekoncepcijska upotreba lokalnog antimikotika "..sto znaci prekoncepcijska..??
2. Jos jedna stvar..Tablete koje pijem prije zaceca su Folik...A one koje sam pila u prethodnoj trudnoci (zavrsila pobacajem) su prenatal...U uputama za folik tablete pise da se mogu piti do 12 tjedna trudnoce...pitanje: Ako pijem Prenatal tablete u trudnoci da li je previse da jos uz njih pijem i Folik tablete..

Pozdrav..

Doc dr. sc. S. Kupešić

12.02.2002. 22:20

Poštovana,
Prekoncepcijski podrazumijeva prije zanošenja, a postkoncepcijski nakon utvrđivanja trudnoće. Uobičajena terapija je Folik plus tijekom prva tri mjeseca trudnoće, a potom se najčešće prelazi na primjenu Prenatala ili Pregnavita.