Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


grcevi


Autor Poruka

ivana

25.09.2001. 00:34

Postovana dr.Kupesic,
Moj problem je da kad god sam pod jakim stresom(npr.dan ispita,neprospavane noci zbog ucenja i sl.)pocinjem osjecati grceve koji su jaki poput menstrualnih.Stovise, dok nisam uzimala oralne kontraceptive redovito su ti grcevi uzrokovali krvarenje (oskudno i trajalo je po par dana)neovisno o dijelu ciklusa.
Sada kad uzimam Diane 35tablete (zbog blazeg oblika pco) ne dolazi do krvarenja,ali su grcevi i dalje tu kod svake pojacano stresne situacije.
Mene zanima je li takva manifestacija stresa normalna ili je moguce da je rijec o nekom organskom poremecaju?
Zahvaljujem se na odgovoru.

Doc dr. sc. S. Kupešić

28.09.2001. 20:23

Poštovana gospođice Ivana,
Čini se da ste u Vašem upitu sami dali odgovor: opisane se smetnje javljaju samo u stresnim situacijama i smetnje su se smirile pošto ste započeli s primjenom oralnih kontaceptiva. Ipak, svako intermenstruacijsko krvarenje i / ili povremeni bolovi zahtijevaju detaljnije ispitivanje kako bi se isključilo postojanje neke organske bolesti. Trebalo bi učiniti ginekološki pregled i Papa nalaz, te transvaginalni ultrazvuk kako bi se provjerilo stanje maternične sluznice (debljina i ultrazvučna tekstura) i jajnika (isključilo postojanje cista).