Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Habituali spontani pobačaji - 4. Trudnoća


Autor Poruka

Sanjalw

20.05.2020. 23:20

Poštovani,

Ljubazno Vas molim za Vaše mišljenje i savjet, iako je odgovor na ono što me zanima na razini gledanja u kristalnu kuglu, ali svejedno se nadam odgovoru.

Dakle, žena sam sa ponavljajuće spontanom pobačajima. Prva 2 su se dogodila 2015.godine i zadnji prošle godine u 12. Mjesecu. Svi spontani pobačaji su bili u ranim tjednima i blighted ovum.
Trenutačno sam trudna, 7+6.

Imam 34.godine, dobrog zdravstvenog stanja, trenutačno na 58 kg, bez ozbiljnije obiteljske anemneze i kroničnih bolesti.

Ono što mi je do sada napravljeno od pretraga je:

2015.god. - TSH, FSH, LH, TPHA, antigen VHB, VHC, Toxoplasma - sve uredno, te reubeola virus - koji je bio pozitivan. Brisevi su bili također uredni, kao i Papa test.

Prošle godine, nakon 3. Spontanog, učinjeno su još i testovi spolnih hormona i ponovljeni testovi TSH, FSH, test na lupus - sve je bilo uredno.
Brisevi- uredni, Papa-uredan

Test na trombofiliju - pokazao mutacije na PAI i MTHFR.

Odmah na početku ove trudnoće (između 4 i 5 tjedna) moj ginekolog me je stavio na Utrogestan 3x2, Novalac i Clexan (0,4 ml).
Ovo je prvi puta da samo vidjeli embrionalni odjek (upravo na spomenutom pregledu između 4 i 5 tjedna).

Na zadnjem pregledu kada sam bila 6+3, vidjela se srčana akcija (po prvi puta ikada!!) i plod veličine 7mm. Liječnik je rekao da sve dimenzije odgovaraju tjednu trudnoće i da je zadovoljan.
Jedino što mi je uočen i manji hematom sa desne strane ploda te sada pojačano mirujem.

Ono što me zanima je da li smatrate da je moja terapija odgovarajuća? Naime, u Petrovoj mi komisija nije odobrila Clexan te su mi rekli kako trombofilija zasigurno nije razlog mojih spontanih pobačaja....
Također, kolika je vjerojatnost da plod odumre nakon što je zabilježena srčana aktivnost?

Već sam pročitala svega i svačega zbog prijašnjih spontanih i znam da se i to događa, ali zanima me da li je istina da se postotak za spontani pobačaj nakon 6.tjedana i ako postoji SA smanjuje?

Ispričavam se na podužem tekstu, ali jednostavno sam prestravljena. Idući pregled mi je za tjedan dana i zaista umirem od brige i iščekivanja loših vijesti...

S poštovanjem.



Ivo Balenović, dr. med.

21.05.2020. 11:30

Poštovana, kod mutacija na PAI i MTHFR nešto je viši rizik za tromboemboliju, no to ne znači da će do nje i doći. Blighted ovuum je uzrokovan slučajnom genetskom greškom prilikom brze diobe stanica u ranoj fazi trudnoće, stoga se plod ne razvije nego samo gestacijska vreća. Prema dosadašnjem tijeku, radi se o urednoj trudnoći. Terapija je odgovarajuća. Ne mogu govoriti o vjerojatnosti, ali za sada je sve u redu, i nema razloga da tako i ne ostane.

Sanjalw

21.05.2020. 14:00

Poštovani,

Hvala na odgovoru.

Lijep pozdrav i svako dobro.

Ivo Balenović, dr. med.

22.05.2020. 09:55

Nema na čemu. Također.