Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Hemoragicni folikuli u jajniku


Autor Poruka

Moje

20.05.2020. 23:20

Postovani,

UZ pregledom konstatirana su mi 2 hemoragicna folikula po 19 mm u lijevom jajniku, tankih zidova, jasno benignog karaktera. U Douglasu oskudno slobodne tecnosti. Kad sam pitala ginekologa za objasnjenje receno mi je da je bila ovulacija i da slobodna tecnost nije nista zabrinjavajuce. Ovulacija je bila izrazito bolna, sa bolnom peristaltikom crijeva, jos uvijek imam bolnu nelagodu na toj strani.

Citajuci clanke po internetu, vidim da ovo "hemoragicni folikul" znaci, zapravo, hemoragicnu cistu koja daje gore opisane simptome, te da se, ako se krvarenje nastavi, cista mora operirati.

Mozete li mi reci da li je hemoragicni folikul, iz mog nalaza, zapravo hemoragicna cista? I da li zbog toga ima nesto slobodne tecnosti u Douglasu?

Hvala unaprijed.

S postovanjem,

Ivo Balenović, dr. med.

21.05.2020. 10:10

Poštovana, nakon ovulacije dolazi do krvarenja u šupljinu folikula (na mjestu ovulacije). Hemoragična cista nastaje ako dođe do snažnijeg krvarenja u šupljinu folikula. Na ultrazvuku su ove ciste vidljive kao “paučinaste”. Takve ciste prolaze spontano nastupom menstruacije. Veće hemoragične ciste mogu potrajati nekoliko mjeseci.

Moje

21.05.2020. 14:00

Postovani,

Hvala puno na brzom odgovoru.

S postovanjem,

Ivo Balenović, dr. med.

22.05.2020. 09:55

Nema na čemu.