Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Hematom


Autor Poruka

Ivana

14.11.2001. 17:20

Poštovana doktorice,u šestom tjednu trudnuće imala sam spontani pobačaj ,odnosno nakon petodnevnog krvarenja išla sam na ultrazvuk gdje je ustanovljen veliki hematom.On je dijagnosticiran tjedan dana prije veličine 10*10mm,ali je kro taj tjedan narastaoi liječnici su ustanovili da hitno moram na kiretažu.Molim vas da mi odgovorite što može biti uzrok hematomu te da li to ima veze što je ovulacija stimulirana klomifenom,od oplodnje sam uzimala dabroston2*1,andol100 jednu tbl. dnevno kroz 14.dana.Nakon prvog preglede u petom tjednu gdje je i ustanovljen hematom nastavila sam s Utrogestanom i strogo mirovanje.Nažalost nije uspijelo.Molim vas da mi kažete nešto o hematomu u trudnoći,kako nastaje te da li nestaje nakon kiretaže te kakve posljedice mogu imati za daljnju trudnću,te kad bi se preporučila slijedeća trudnoća.Puno zahvaljujem.

Doc dr. sc. S. Kupešić

19.11.2001. 05:59

Poštovana gospođo Ivana,
Pojava hematoma nerijetko se sureće u pacijentica sa znakovima vaginalnog krvarenja tijekom trudnoće (čak 28% žena s ovim simptomima ima hematom koji se jasno prikazuje na transvaginalnom ultrazvučnom pregledu). Ipak, vjerujem da dilatacija i kiretaža nsiu učinjene samo radi hematoma, već se vjerojatno radilo o izostanku prikaza embrionalnog odjeka (anembrionalna trudnoća) ili zadržanom pobačaju (missed abortion). Ovakav ishod trudnoće nikako Vas ne smio obeshrabriti, te biste ovih nekoliko mjeseci pauze (otrpilike 3 do 6 mjeseci) mogli iskoristiti za dodatnu obradu kako bi se pokušao otkriti uzok ovog nesretnog ishoda (npr. učiniti cervikalni obrisak na Chlamidyu, Mycoplasmu, Ureaplasmu, aerobe i anaerobe, detaljan trodimenzionalni ultrazvučni pregled kako bi se procjenila veličina i antomske osobitosti maternične šupljine i dr), te nakon njegova otklanjanja sigurnije krenuli u novi pokušaj. Također bi bilo uputno dobiti uvid u patohistološki rezultat kiretmana (uvidjeti kakvi su poremećaji uvjetovali komplikacije tijekom rane trudnoće), kariogram pobačenog materijala, te učiniti testove grušanja krvi (kogaulogram) koji ste zasigurno uradili prilikom prethodne hospitalizacije.