Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Prolaktin i iscjedak


Autor Poruka

Eva

15.11.2001. 09:17

Poštovana doktorice Kupešić!
Prošlo je 4 mjeseca od kada sam primila Vaš odgovor na pitanje o visokom prolaktinu. I dalje pijem Triquilar, još nisam bila kod liječnika na kontroli, jer sam izgubila povjerenje u dosadašnjeg ginekologa nakon što mi je rekao "Vi ste pre mladi da bi bili bolesni!", iako je vidio nalaze prolaktina pod utjecajem tableta.
Stoga bih Vas zamolila da li mi možete preporučiti gdje bih se mogla naručiti za pregled u Zagrebu.
Osim toga tjedan dana prije menstruacije užasno su me boljele grudi (ne uobičajena osjetljivost bradavica) već bol i osjećaj žerenja "iznutra".Te sam 25 dan ciklusa primjetila "krastice",smeđe boje, na bradavici (tamo gdje se pojavljuje iscjedak, kojeg jos uvijek ima na pritisak). Molim Vas da li mi mozete reci da li je to od iscjetka? I da li bi zbog toga trebala kod liječnika?

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru i zahvaljujem Vam se na ovim stranicama jer su zaista pomogle mnogima. Hvala!

S poštovanjem, Eva!



******* Prethodno pitanje i Vas odgovor************


Poštovani!
Imam 24 godine, nikada nisam bila trudna. Prije dvije godine primijetila sam iscjedak na lijevoj dojci na 3 mjesta ( prozirno bijel i mliječne boje). Tome nisam pridavala veću pažnju i započela sam sa korištenjem tableta za kontracepciju Triquilar prije godinu dana. Iscjedak se pojavio i na drugoj dojci a na lijevoj je iscjedak obilniji. Ginekolog me je poslao na provjeru prolaktina.
Rezultat na 18. dan ciklusa i s uzimanjem Triquilara je bio slijedeći:

1331,86 mIU/L normala za žene je 76,3-400,7

Nakon toga me je poslao na rengen i CT hipofize nalazi su uredni. Na citologiji su mi uzeli bris iscjetka i sastav iscjetka je slijedeći: pjenušavi fagi, pigmentofagi, neutrofili, limfociti, homolizirani eritrocit.
U Zagrebu sam bila kod doktora endokrinologa, on je zatražio cjelokupnu endokrinološku obradu i prestanak uzimanja oralne kontracepcije. Nalaz je slijedeći na 21. Dan ciklusa:

LH /Lutropin/ <1,0 IJ/L
FSH /Folitropin/ 1,4 IJ/L
PRL /Prolaktin/ 22,4 &#956;g/L
ESTRAD /Estradiol/ 371pMOL/L
PROG /Progesteron/ 10,1 nMOL/L

Zanima me Vaše mišljenje i da li smijem i dalje uzimati oralnu kontracepciju i da li ću kasnije imati kakovih teškoća sa začećem?

Unaprijed hvala,
Eva


Odgovori na ovu poruku
Re: Visoki prolaktin
Autor: Doc dr. sc. S. Kupešić (---.net.hinet.hr)
Datum: 16.07.01 23:01

Poštovana gospođice Eva,
Vaš hormonski status u granicama je normale za fazu menstruacijskog ciklusa, a nalaz prolaktina se je normalizirao. Kraniogram i CT dokazali su da nema ekspanzivnog procesa koji bi mogao izazvati porast razine prolaktina, te Vas takav nalaz tranzitorne hiperprolaktinemije ne mora osobito zabrinjavati jer se u slučaju ponovnog porasta prolaktina poremećaj može uspješno tretirati konzervativno (tablete Bromergona). U slučaju da nemate drugih poteškoća ovakav hormonski status govori u prilog uredne reprodukcijske funkcije i ne biste trebali biti zabrinuti zbog budućeg začeća.
Što se tiče primjene oralnih kontraceptiva, preporučila bih kontrolu laboratorijskih nalaza (kompletna krvna slika, koagulogram, jetrene probe, pretrage urina) i ultrazvučni pregled dojki. Ukoliko su nalazi zadovoljavajući i ne nalazi se apsolutnih kontraindikacija za primjenu kontracepcije možete pokušati s drugim preparatom (na našem tržištu dostupnim Cilestom). Svakako, zbog prethodnog lošeg iskustva, prvi kontrolni pregled valjalo bi učiniti kod nadležnog liječnika već nakon tromjesečne primjene pilule.

Doc dr. sc. S. Kupešić

19.11.2001. 05:51

Poštovana,
Dista smatram da biste se morali obratiti ginekologu, a po potrebi i specijalisti za bolesti dojke (iako se vjerojatno radi o promjenama uvjetovanim povećanom razinom prolaktina). Sa svom potrebnom dokumentacijom trebali biste se obratiti u jednu od ustanova u Zagrebu:
Klinika za ginekologiju i porodništvo, Odjel za humanu reprodukciju, neplodnost i menopauzu, Sveti Duh 64, tel 37 12 109
Klinika za ženske bolesti i porode, Petrova 13 (Centar za endokrinologiju i neplodnost)
Dječja bolnica Zagreb, Klaićeva, Odjel za reprodukcijsko zdravlje.
Ove ustanove imaju najveće iskustvo u liječenju endokrinoloških smetnji, ali Vas moram upozoriti da se niti jedan zapušteni hormonski poremećaj dugog trajanja ne može zaliječiti "preko noći", već zahtijeva strpljivo liječenje kako od strane pacijenta tako i liječnika.