Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Hematom u ranoj trudnoci


Autor Poruka

Ines91

11.12.2018. 15:40

Poštovani..
Po zadnjoj menstruaciji trudna sam sa danasnjim danom 5tjednaa+6dana..
Naime u petak mi se desilo krvarenje te sam isla u Petrovu na hitnu...Na uzv se vidjela gestacijska vrecica 6.5mm (tada je trudnoca bila 5+2) i nisu vidjeli nista zasto krvarim i terapija mirovanje i javiti se svojoj ginekologici
Ponovilo se krvarenje i u nedjelju(oba puta oskudno i kratkotrajno ali crveno)
Danas sam bila kod svoje ginekologice i uz gestacijaku vrecicu koja je 11.1(predpostavljam mm jer nije navela)a u njoj se nalazi i zumanjcana vrecica 3.1mm..za sad bez ploda je je rekla da je jos rano..Razlika u uzv u bolnici i kod nje je 3 dana sto znaci da trudnoca napreduje.
No medutim ona je vidla hematom koliko vidim na slikama desno vise gore je od gestacijske vrecice.
Ovako je doktorica napisala:
Status:Uterus mekan.bezbolan
GN per spec:u rodnici oskudno sukrvice.porcija konicna.b.o
Palpacijski cx 1čl,tvrd,zatvoren
Nalaz glasi ovako:
TVS: u kavumu pravilna GV 11.1,unutar nje ŽV 3.1mm za sada bez EO.
Supracervikalno hematom 6.5×3.6mm.
Retrouterino nema sl.tekucine.
Oba jajnika b.o
Terapija mirovanje i utrogestan 2×2 vaginalno..kontrola za 10 dana
Nije mi rekla nista vezano za hematom da je opasno ili nesto..nego kako sam se ja bojala zbog krvarenja rekla je da bude to sve ok
Sad ja imam tri pitanja:
1.Recite mi koliko je taj hematom opasan tu di je trenutno i gdje se on tocno nalazi??
2.Sto se tice mirovanja..na posao neidem vise...nije mi nista napomenula strogo lezanje nego samo mirovanje..to znaci da mogu skuhati,oprati sude i prosetati?ostatak dana ovako i onako lezim
3.Eecite mi jos dali je normalno da mi se vaginaleta nakon jedno 1h iscjedi van?
Oprostite na poduzem postu ali sam zabrinuta..
Unaprijed hvala na odgovorima
Lp

Ivo Balenović, dr. med.

11.12.2018. 18:10

Poštovana, mirujte, ali nema potrebe za strogim mirovanjem. Fizička aktivnost ne utječe na trudnoću u ovoj fazi. U oko 40% ranih trudnoća javlja se krvarenje koje nije povezano sa spontanim pobačajem. Može se javiti zbog relativnog manjka progesterona (zbog toga se daje utrogestan), rastezanja maternice ili pucanja sitnih kapilara. Hematom (kod Vas je on iznad cerviksa) se tijekom vremena resorbira i nestane. Prema opisanom nema razloga za brigu. Mirujte i uzimajte propisanu terapiju i biti će sve u redu.

Ines91

11.12.2018. 20:15

Hvala vam puno puno...smirili ste me
Doktorica mi je otvorila bolovanje tako da u principu doma odradim kaj trebam i mirujem
Recite mi kod takvog hematoma dali moze doci jos do krvarenja jaceg(da se ne prepadnem)ili kao smedi iscjedak ili mozda bez ikakvog iscjedka?
Znaci takav hematom na tom mjestu nije opasan??
I sto se tice vaginaleta..dali je normalno da dio iscuri van?
Lp

Ivo Balenović, dr. med.

12.12.2018. 11:10

Hematom će se tijekom vremena 'isprazniti' kao oskudno krvarenje (smećkasti iscjedak), i resorbirati. Vaginaleta može iscuriti iz rodnice. Pokušajte je staviti što dublje te neko vrijeme ostati u ležećem položaju.

Ines91

12.12.2018. 11:30

Hvala vam puno jos jednom
Ugodan dan

Ivo Balenović, dr. med.

12.12.2018. 11:50

Nema na čemu. Također.

Ines91

23.12.2018. 23:00

Poštovani,
Pisala sam vam vec gore navedeno za krvarenje i hematom..naime nakon onog je bilo sve u redu..bez krvarenja..koristila sam Utrogestane 2×2vaginalno..u petak 21.12 sam bila kod doktorice na kontroli uzv..bilo je sve u redu..bez tragova krvi..plod se vidio i otkucaji srca takoder..velicina ploda 7mm.hematom je rekla da vise ne vidi.narucila me ponovno za 3tj i nastavak krostenja Utrogestana
Sad mene vrine jer sam danas predvecer kad sam isla na wc vidjla tokom brisanja malo rosog iscjetka na papiru..da bi se nakon 10tak min pretvorio u smedi iscjedak nije ga bilo na ulosku nego samo tokom brisanja onako se vidio obris smedi..naravno prepala sam se..odmah sam legla i to se smirilo..dali je moguce jos od tog hematoma kojeg nije vidjela ili mozda jos od pregleda??
Nisam isla na hitnu jer vjerojatno bi mi rekli koristiti terapiju i mirovanje..
Utrogestane i dalje mogu stavljati vaginalno?

Ivo Balenović, dr. med.

24.12.2018. 10:20

Vjerojatno je to ostatak hematoma koji se 'prazni'. On je sada već toliko malen da se ne može vidjeti ultrazvukom. Mirujte i uzimajte propisanu terapiju i biti će sve u redu.

Ines91

24.12.2018. 14:45

Hvala vam puno..mirovanje kao i do sada..znaci nemoram strogo mirovati(krevet,wc)?
Naime vecinom dana lezim..ali kako su blagdani mislila sam otici kod obitelji na rucak..nadam se da nece skoditi voznja autom kratko i sjedenje ??
Krvarenja vise nema..malo me samo trbuh boli..kao lagani grcevi ali ne stalno vec samo na momente..vaginalete stavljam propisano..
Oprostite na postu bas danas..ali nemam se kome obratiti.
Zelim Vam Sretan Božić i ugodne blagdane.

Ivo Balenović, dr. med.

25.12.2018. 12:50

Nije potrebno strogo mirovanje. Izbjegavajte teže fizičke napore (npr. podizanje tereta, trčanje). Slobodno se možete prošetati i voziti autom. Sve će biti u redu. Sretan Božić i Nova godina.

Ines91

29.12.2018. 21:25

Postovani..opet se javljam
5 dana je bilo ok i jucer navecer opet malo smedeg iscjetka na wc papiru..pa danas cijeli dan nista i ponovno iscjedak predvecer..ima ga samo kada se obrisem i onako boje je malo tamnije od meda..
Nemogu do svoje doktorice zbog ovih blagdana da joj kazem za to..narucena sam za kontorlni uzv 11.01..koristim utrogestan i stvarno se bojim da nije nesto lose..na zadnjem uzv prosli petak je bilo sve u redu a od onda sam imala vec 3 puta tako oskudno smede krvarenje..taj iscjedak stane..nema ga cijelo vrijeme..imam lagane grceve u trbuhu ali ne stalno vec povremeno
Vidjeli ste da sam pisala za hematom koji sada vise zadnji put doktorica nije vidjela..bas se preplasim kad vidim iscjedak
Recite mi dali je to normalno da svako malo ide tak bezveze smede ?Sto se tako dugo taj hematom moze prazniti i to ne svaki dan?Bas sam u strahu i panici

Ivo Balenović, dr. med.

30.12.2018. 08:35

Taj iscjedak je od pražnjenja hematoma. U slučaju spontanog dolazi so obilnog, svježeg krvarenja. Prisutni su ugrušci i svijetla krv. Mirujte i uzimajte propisanu terapiju i biti će sve u redu. To je jedini način liječenja.

Ines91

30.12.2018. 14:00

Hvala bogu nema svijezeg krvarenja a i ovo smede je samo povremeno..ne stalno..kad bude traje maksimalno pola sata i to samo kad idem na wc..hvala vam..koristim sve kako treba i mirujem vecinu dana,ne boli me nista..tu i tamo malo trbuh ali to vjerujem da je normalno
Hvala vam jos jednom...

Ivo Balenović, dr. med.

30.12.2018. 21:05

Sve će biti u redu.

Ines91

31.12.2018. 22:05

Pozdrav..ipak sam otisla danas do ginekologice zbog iscjetka
Uzv glasi ovako:u kavumu pravilna GV sa ŽV i CRL 18.2mm,KČS poz(+) za 8+1 tjedana. Supracervikalno hematom 10.7×12.1mm.oba jajnika b.o.
Terapija:mirovanje i kao i do sada utrogestani 2×2.uzv za 2 tj kontrola
Koliko sam ja doktoricu shvatila dobro je sto je hematom ispod posteljice,da ce to curkati van kao sto ste i vi rekli..rekla je da nemoram strogo mirovati,da to bas nema nekakve veze s mirovanjem
Nakon sto sam dosla s pregleda nakon par dati mi je dosta tog smedeg islo,ali ipak sam mirnija ako to mora sve izaci van.
Mislite da se bude taj hematom cijeli iscjedio i koliko takvom hematomu treba da nestane?
Dali je jos opasan za plod?

Ivo Balenović, dr. med.

01.01.2019. 12:50

Prema nalazima sa trudnoćom je sve u redu. Hematom nije opasan za plod, a ne može se znati koliko će vremena trebati da se resorbira. Uzimajte propisanu terapiju i nema nikakvih razloga za brigu.

Ines91

01.01.2019. 15:10

Jako ste ljubazni..hvala vam
Ugodan dan vam zelim

Ivo Balenović, dr. med.

01.01.2019. 20:05

Nema na čemu, također.

Ines91

17.01.2019. 15:05

Postovani..imam upit..pisem ovdje jer sam i otvorila ovu temu
Trudna sam 11 tjedana,pila sam do sada Twinlab pre-natal koji ima u sebi 400μg folne kiseline 1 tbl+ solgar folacin (folic acid) koji isto ima 400μg..to je sveukupno bilo 800μg folne dnevno.
Sada sam popila prenatal ali mi je ostalo te folne skoro pola pa mi je sestra od ginekologice rekla da onda popim po 2 folne samo da potrosim do druge kontrole koja bude u 12+5tjedana.
Sada mene zanima dali smijem popiti bas te dvije folne od solgara (znam da bude ista doza od 800μg kao dok sam pila s prenatalom)ali nisam sigurna jer na njemu pise 1 tbl dnevno uz obrok i da se dnevne doze ne prekoracuju..
Moze savjet?Proizvod je znaci Solgar Folacina(folic acid) 400μg
Mogu li piti po dvije ili ipak ne?
Pila bi ih jos 2 tj pa onda presla na neki prenatal opet...
Unaprijed hvala

Ivo Balenović, dr. med.

18.01.2019. 11:45

Preporučena doza u trudnoći je 600 do 800 mcg dnevno.