Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


oskudna menstruacija


Autor Poruka

mamay

24.12.2008. 20:05

Molim Vas da mi, ako je moguće, odgovorite na pitanje budući da imam jako oskudne menstruacije. Nakon mog posljednjeg spontanog (imala sam ih 3 i samo jednu kiretažu) koji nije završio kiretažom, već prirodnim putem (u 9.tj.) i koji je bio prije 1 godinu, dogodilo mi se to da imam menstruacije koje traju 1 dan. Posljednja mogu reći da gotovo i nije bila. Više nekakav iscjedak sa puno prozirne sluzi. Zanima me da li je to alarmantno i trebam li ići liječniku budući da sam prije 2 mjeseca radila papu, briseve, urinokulturu i sve je bilo u redu. Svaki put sam od prve ostala trudna, a sada pokušavam i već 5 mjeseci ništa. Mogu li ovako oskudne menstruacije biti uzrok tome. Iskreno se zahvaljujem i želim Vam ugodan i blagoslovljen Božić i Novu Godinu.

Miro Šimun Alebić, dr. med.

29.01.2009. 13:10

U Vašem pitanju nisam vidio da je učinjen vaginalni UZV što bih svakako preporučio.

biba31

23.07.2011. 14:15

Poštovani doktore!
Zadnjih nekoliko mjeseci menstruacije su mi vrlo oskudne i kratke. Imam 32 god i počinjem se bojati da su to neki predznaci menopauze, s obzirom da su i moja mama,a i baka ušle u menopauzu oko 35-te godine. Kolika je vjerojatnost da će i moja menopauza nastupiti tako rano i da li ove kratke i nikakve menstruacije zaista mogu biti predznak toga? Željela bi imati i treće dijete pa me zanima koliko moram "požuriti"!
Unaprijed hvala!

Dejan Šakoronja, dr. med.

23.07.2011. 20:10

Poštovana, s obzirom na obiteljsku anamnezu svakako bi bilo dobro napraviti spolne hormone, te pregled ultrazvukom 8-9. dan ciklusa.

asdfjklč

27.08.2011. 12:15

Postovani
muci me moja zadnja menstruacija, ako je to bila menstruacija. Bilo je 19. normalno kako mi je svaki put prvi dan, ali samo to tokom dana, malo tamnije boje i krv. Drugi dan jako malo, tamnije boje, tek toliko da mi zamaze ulozak. Tako je bilo i treci i cetvrti dan. Imam redovite spolne odnose i nema razloga za briga da li sam mozda trudna. Nego nakon te kao menstruacije pojavio mi je iscjedak koji je ljepljivo-bijeli a na donjem vesu je malo zuckasto, ali ne zuto vise boje sampanjca i neugodnog je mirisa. Problema s crvenilom i svrbezom nemam. Prosla mensturacija je bila 20.7. do 27.7. Ciklusi su mi normalni i uvijek je redovito i normalno te traje oko 5 do 7 dana pa me plasi ova.
Nadam se da nije nista strasno.

Unaprijed zahvaljujem. Pozdrav

Dejan Šakoronja, dr. med.

27.08.2011. 15:05

Poštovana, menstruacija neki put bude slabija nego inače. Ne mislim da se morate brinuti, ciklus Vam je redovit i zadnja menstruacija Vam je došla na vrijeme.
Mešutim iscjedak iz rodnice neugodna mirisa znak je upale u rodnici i poremećene bakterijske flore. Za to Vam je potrebna lokalna terapija.

asdfjklč

30.08.2011. 00:40

Hvala na odgovoru
Za iscjedak - vec dva dana je sve normalno, nema ga više. Ni neugodnog mirisa ni takvog iscjedka. Je to normalno ili da odem svom ginekologu?
Hvala unaprijed

Dejan Šakoronja, dr. med.

30.08.2011. 10:10

Poštovana, ako ga nema ne morate odlaziti na pregled. Sugeriram nešto od preparata za obnovu flore( npr. Vivag vag, Multigyn vag, Linex vag itd)

anamarija@@@23

03.03.2012. 11:45

Postovani doktore,vidim da ste jako aktivni i hvala Vam sto pomazete!Moguci problembig-smileobila sam sa 11 godina,sada imam 23g.menstruacije su bile normalnog obima,i trajanja sve do prije godinu,tocno od prije godinu su jako oskudne,traju po dan,dva.Isla sam u prosloj godini dva puta ginekologu,papa test,vaginalni pregled,vaginalni ulz. sve je bilo uredu,a menstruacija mi je i dalje takva.Nista me ne boli,i nisam imala nikakve bolesti happy !Vase misljenje bi jako cijenila,hvala Vam! S postovanjem!

Dejan Šakoronja, dr. med.

03.03.2012. 12:45

Poštovana,ako Vam je vaš doktor rekao nakon pregleda i ultrazvuka da je nalaz uredan, mislim da je vjerovatno tako.
Premda s obzirom na menstruacije pred godinu dana i ove sada koje su skroz oskudne, ipak bih dodatno napravio hormone štitnjače i spolne hormone, te UZV nalaz negdje sredinom ciklusa(dokaz ovulacije).

kleo

06.03.2012. 00:50

Postovani,
imam policisticne jajnike,ne pijem kontracepcijske pilule i ciklus mi je proteklih godina do sada bio od 33 do 38 dana. Od studenog 2011.g. mi se ciklus promjenio. bio je 55 dana do sljed menstruacije,a nakon iste je sada proslo 73 dana i jos menstruaciju nisam dobila. trudna nisam. u tom periodu od studenog sam dobila 5kg, a prehrana mi se nije promjenila kao ni dr navike. ginekolog mi je danas dao duphaston za izazivanje menstruacije. Zanima me da li je do navedenog povecanja tezine doslo zbog izostanaka menstruacije?dr objasnjenje ne nalazim. da li se mi se zadrzava tekucina u tijelu? i hocu li izgubiti te kg s dobitkom sljedece menstruacije ili ?
Zahvaljujem!

Dejan Šakoronja, dr. med.

06.03.2012. 11:00

Poštovana, liječenje policističnih jajnika je svakako kompleksno. Debljanje je povezano sa oligomenorejom i izostankom ciklusa.
Svakako je za početak važno reducirati tjelesnu težinu, aktivno vježbati, regulirati prehranu, prestati pušiti, konzumirati alkoholna pića.
Svakako savjetujem da napravite hormonski status i hormone štitnjače. Ako se zaista radi o PCOS-u svakako savjetujem uz sve navedeno oralne kontracetive.

Nevena223

17.11.2016. 21:00

Dobila sam 15. Novembra kao i sto sam trebala, imala sam bolove i vrlo malo krvi prvi dan, drugog dana je bilo svega par kapi i sada vec treceg nema nicega osim bolova koji se javljaju povremeno od prvog dana menstruacije tj 15. Da li mozete da mi odgocorite sta bi to moglo biti? Hvala unapred.

Dejan Šakoronja, dr. med.

18.11.2016. 16:45

Premalo detalja ste mi dali. No ako je došlo u očekivano vrijeme, moglo bi se radi o menstruaciji.

Neznana

02.08.2018. 23:05

Zdravo! Imam jedno pitanje. Imala sam jednom nezasticeni odnos. To je bilo prije 10ak dana. Dobila sam oskudniju mjesecnicu dva dana prije nego prošlog mjeseca. Uz propracenu jaku glavobolju. Mjesecnica prvog dana je oskudnija nego inace. Da li to moze biti znak za trudnicu s obzirom da sam dobila dva dana prije redovno menstruacije?

Ivo Balenović, dr. med.

03.08.2018. 09:35

Poštovana, postoji mogućnost da se radi o implantacijskom krvarenju. Uradite test na trudnoću.

Lav59

07.08.2018. 21:45

Postovni,
Imam redovite cilkluse kroz cijelu godinu 28 dana,uvijek zasticene odnose bez ejakulacije,ovaj mjesec pred menstruaciju sam imala kratak odnos bez zastite bez ejakulacije,mjesecnica mi je dosla na vrijeme ali je dosta slabijeg inteziteta nego inace prvi i drugi dan je bila oke slabije nego inace ali oke ali treci i evo cetvrti dan samo nekoliko kapljica,menstruacija mi inace traje 6 dana.Moram napomenuti da sam anemicna i imam nisko zeljezo, te da mi se prije nekoliko godina menstruacija takodjer skradila na tri dana u ljetnim mjesecima kozda zbog vrucine koju ne podnosim.
Molim Vas za misljenje,Hvala

Ivo Balenović, dr. med.

08.08.2018. 10:15

Poštovana, menstruacija ne mora uvijek biti istog intenziteta i duljine trajanja. Obzirom da je došla na vrijeme najvjerojatnije se radi o normalnoj, ali manje obilnoj menstruaciji.

Worry627

11.08.2018. 10:35

Poštovani doktore, unaprijed puno hvala na odvojenom vremenu!
Imami 19 godina i inače imam dosta neredovite cikluse (45-50 dana) kako koji mjesec, međutim kada menstruacija dođe uglavnom traje 4-5 dana i uredna je. Zadnju menstruaciju imala sam 27.6 a prije toga mi je jedan mjesec u potpunosti preskocila. Sljedeca ocekivana je bila 4.8 prema izracunima kalendara i dosla je 8.8. Imala sam normalno sve simptome nadolazeceg ciklusa, i sve je krenulo uredno, i inace ne pijem nikakve tablete za bolove međutim ovog puta me stvarno jako boljelo tako da sam popila tabletu protiv bolova. Sve je bilo uredu, i s obzirom da sam na moru odlucila sam staviti tampone da bih se mogla kupati tih tjedan dana godisnjeg. Znam da tampon po meni nebi trebao imati nikakve veze
s duzinom i kolicinom menstruacija medutim 3 dan menstruacija mi je vec gotovo prestala, a 4 dana je nije uopce vise niti bilo, pa me zanima da li je to normalno s obzirom j na kupanje i na moje neredovite cikluse ili imam razloga za brigu? No inace nemam pretjerano obilne menstruacije, ali su obilnije nego ova sada.Imam redovite odnose s deckom medutim nikada nije doslo do ejakulacije u rodnicu. Također 27.7 sam napravila test na trudnocu koji je bio negtivan. Smatram da je ovo bila menstruacija normalna samo me zanima zbog cega je mogla biti kraca nego inace? Puno hvala na odgovoru!

Ivo Balenović, dr. med.

11.08.2018. 23:40

Poštovana, menstruacije ne moraju uvijek biti istog intenziteta i trajanja. Obilnost ovisi o debljini sluznice maternice koja se odbacuje tijekom menstruacije, a debljina sluznice maternice ovisi o djelovanju (koncentraciji) hormona.