Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


herpes simplex


Autor Poruka

Sanja

17.05.2002. 18:45

Molola bih Vas da mi pojasnite sledece:
Primetila sam u nekoliko navrata da mi nakon oralnog seksa(kada suprug to meni radi),i ako nakon toga dodje do poljupca da mi se na usnama pojavi nakon 2/3 dana groznica ,odnosno Herpes.To se desilo nekoliko puta i uveka na isti nacin.Suprugu se ne dogoei nista,a ja kao da reagujem na samu sebe.To mi je cudno,i ne znamsta to moze biti.Interesuje me sta Vi mislite o tome,sta je to, kakve pretrage da uradim i sl.Normalno da smo to prestali raditi,da se ne bi ponovila ista stvar,ali sam i dalje zbunjena tim herpesom.
Cini mi se da kad vag.sekret dodje u dodir sa usnama da je to osnovni uzrok Herpesa.Bilo mi je neprijatno dok sam ovo pisala,ali bih se jos gore osecala da sam direktno kod ginekologa.Nadam se da cete mi kao nekoliko puta do sada izaci u susret.Najsrdacnije Vas pozdravljam i zelim da Vam se svaka zelja u zivotu ispuni.

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

20.05.2002. 23:11

Poštovana,
Genitalni i labialni herpes uzrokovani su različitim virusima, tako da ne morate brinuti o povezanosti oralne infekcije s onom genitalnog porijekla.
Kod Vas se radi ili o slučajnoj podudarnosti ili o preosjetljivosti usne mukoze (sluzničnog pokrova), a također je moguće da ste nosioc latentne infekcije te da svaki stres, ili neka druga akutna infekcija mogu pogodovati razvoju herpesa labialisa.
Na žalost virusološke pretrage mogu samo odrediti imate li VI antitijela na herpes simpleks virus I (labialni tip) ili II (genitalni tip), a specifičnog lijeka (osim djelomično uspješnih lokalnih krema) za virusima uzrokovane bolesti za sada - nema.