Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


hiperandrogenemija


Autor Poruka

mia

08.05.2002. 11:42

Poštovana doktorice,
Moja dijagnoza nakon hormonalnog nalaza je blaga hiperandrogenemija.
Nešto mi ipak nije jasno, naime koliko sam čitala o toj dijagnozi primjetila sam da se ona veže uz policistične jajnike i cikluse bez ovulacije.Moj uzv jajnika je u potpunosti uredan a ciklusi uvjek točni od 31-35 dana.Sudeći prema nekim mojim simptomima (napetost u grudima bolnost jajnika...) pretpostavljam da su i ovlacije uvjek prisutne jer se simptomi javljaju sredinom ciklusa . Molim Vas da mi kažete nešto više o hiperandrogenemiji u ovom slučaju i kako se ona eventualno liječi s obzirom da pokušavam trudnoću. Hoće li ona biti zapreka u ostvarivanju trudnoće? Prije godinu dana prestala sam piti Cilest koji sam pila 2 god, zbog puknuća krvne žile u oku koje je uzrokovao Cilest. Dali je moguće da je sve to počelo od Cilesta s obzirom da su moje "tegobe" (akne) počele upravo nakon prekida Cilesta? Molim Vas za savjet jer silno želim zatrudnjeti puno Vam hvala!

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

08.05.2002. 21:58

Poštovana,
Bilo bi poželjno dobiti uvid u cjeloviti rezultat hormonskih pretraga (razinu FSH,LH,E2, prolaktina, DHEAS, DHEA, testosterona i androstendiona). Tek nakon uvida u Vaše nalaze i klinički pregled (isključiti postojanje pretilosti, masne kože, gubitak kose...), te ultrazvučni nalaz moći će se usmjeriti daljnje dijagnostičke pretrage i diskutirati oblici terapije, te predočiti Vam se mogućnosti vezane uz reprodukcijsku funkciju.

mia

09.05.2002. 00:27

Predoćujem Vam nalaz koji imam:
LH 9,8
FSH 6,7
ESTRAD 147
DHEAS 3,26
ANDRO 9,51
FT 7,9
PRETRAGA RAĐENA 8. DANA CIKLUSA
UZV TVS: Uterus jasnih granica, homogen, odjek endometrija inicijalan. Adneksa obostrano uredna, jajnici uredne građe.
Što se tiče pretilosti moja kilaža je 53 kg na 169 cm visine, koža lica mi je masnija a kosa mi je dosta ispadala mislim da se sada malo smirila.
Molim Vas za Vaše mišljenje na temelju ovoga opisa, što mi se može desiti u najgorem slučaju, hoću li imati velikih problema u ostvarivanju trudnoće? Postoji li kakva pomoć, bila bih zahvalna na što konkretnijem odgovoru jer bih željela što prije početi sa terapijom ako ona postoji hvala Vam velika pozdrav!

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

11.05.2002. 18:05

Poštovana,
S obzirom da se radi o normalnoj tjelesnoj težini, nemamo razloga da posumnjamo na poremećaj metabolizma inzulina / glukoze koji je veoma čest kod pacijentica s policističnim jajnicima. Vaši hormonski nalazi iako ukazuju na blagi nesrazmjer između razine LH ii FSH, nisu značajno promijenjeni, i također ne pokazuju odstupanje koje bi govorilo u prilog policističnih jajnika. Ultrazvučni nalaz također Vam je u granicama normale, te bih Vam savjetovala da se uputite na detaljniju obradu kod interniste (endokrinologa) kako bi se isključila patologija nadbubrežne žlijezde, pošto svi nalazi i Vaši simptomi upućuju na ovulacijske cikluse. Respektirajući rezultate raspoložoivih pretraga ne biste trebali imati smetnji sa zanošenjem.

mia

11.05.2002. 22:41

Poštovana doktorice,
puno Vam hvala, umirili ste me jako svojim mišljenjem još jednom Vam velika hvala na Vašem trudu, za svaku pohvalu je Vaše razumjevanje i odgovori koje šaljete a sigurna sam da imate puno ostalih obaveza, samo se nemojte promjeniti! Hvala