Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


pretrage


Autor Poruka

Tanja

24.07.2002. 15:57

Poštovana doktorice Kupešić,

Imala sam 2 spontana pobačaja u 7,8 tjednu trudnoće u razmaku od 10 mjeseci. U oba slučaja je plod odumro. Bakteriološki nalazi su uredni, kao i PAPA test. Suprug i ja smo inače zdravi, a do trudnoća je došlo izuzetno brzo. Ultrazvukom nisu nađene anomalije maternice, a i hormoni su uredni. Prije dva dana smo napravili oba kariograma (nalazi su tek za 30 dana). Savjetovano mi je da napravim i imunološke pretrage. Molim Vas da mi objasnite o čemu se radi i gdje se to može obaviti. Pročitala sam i da sindrom antifosfolipidnog antitijela uzrukuje pobačaj. Kako se dijagnosticira? Da li savjetujete još neke pretrage?

Unaprijed zahvaljujem i srdačno Vas pozdravljam,

Tanja

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

24.07.2002. 17:43

Poštovana,
Određivanje razine imunoglobulina i NK koristi se u svrhe dokazivanja ili isključivanja imunološkog uzroka neplodnsoti i/ili spontanih pobačaja. Testovi se provode na krvnim uzorcima (nakon vađenja krvi u plazmi se posebnom laboratorijskom tehnikom određuje Vaš imunološki status). Slične se pretrage mogu provoditi i u muškaraca u slučaju muške neplodnosti. Nazočnost protuspermalnih antitjela može se otkriti samo specifičnim pretragama. U nekih muškaraca sumnja se može postaviti nalazom aglutinacije velikog broja seprmija (prilikom analize spermiograma) što se lako uočava mikorskopski. Ipak, ukoliko nema aglutinacije to ne znači da nema protuspermalnih antitijela. Slično je moguće učiniti i sa analizom cervikalne sluzi, ali to se rutinski ne radi u našim Klinikama, te bi Vas zbog sumnje na problem imunološke prirode neplodnosti uputila na Prof Rukavinu, dekana Riječkog fakulteta koji se bavi problemom reprodukcijske imunologije ili na Imunološki zavod u Rockfellerovoj ulici u Zagrebu.
Iskoristila bih priliku da pripomenem da samo ultrazvučni pregled ne mora isključiti anomaliju maternice kao uzrok infertilita ukoliko se za tu prigodu nije koristila tehnika trodimenzionalnog transvaginalnog ultrazvuka. Alternativna metoda za sigurnu dijagnostiku ove anomalije je dijagnostička histeroskopija koja omogućava direktan uvid i eksploraciju maternične šupljine. Preporučam da se obratite u specijalizirani dijagnostički centar za probleme bračne neplodnosti i infertiliteta.