Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Hitno...


Autor Poruka

Marijana

30.06.2002. 12:36

Poštovana dr. Kupešić.

Imam 24 godine i već 3 mjeseca uzimam Cilest, ali svaki mjesec dođe do probojnog krvarenja kada mi u pakiranju ostaju 2 tablete iako sve pilule uzimam na vrijeme. To znači da 4 dana imam smeđi iscjedak, a tek onda dođe do menstruacije koja traje sljedećih 5 dana. Prije uzimanja Cilesta napravila sam sve pretrage (i papa test i ultrazvuk) i sve je u redu. Moja ginekologica mi je prvo savjetovala da i dalje uzimam Cilest te da će ovo krvarenje s vremenom nestati, ali s obzirom da se to ponavlja iz ciklusa u ciklus sada smatra da je očito preniska doza hormona i sugerira mi da pređem na Stediril M. Što Vi o tome mislite? Meni je malo čudno da mi sugerira prelazak na pilule s manjom dozom hormona iako starije generacije. Neće li ove pilule isto izazivati krvarenje? Ako ipak prijeđem na druge pilule zanima me što je sa kontracepcijom... mogu li i dalje imati nezaštićene odnose ili onda ipak postoji mogućnost da dođe do trudnoće? Htjela bih ovaj problem uspješno riješti jer za nekoliko tjedana odlazim na dva mjeseca u inozemstvo i nemam se tamo kome obratiti s ovim problemom. Zato Vas molim da mi preporučite najbolje moguću "terapiju" za moj problem i da ova krvarenja napokon nestanu ako je to moguće...

Puno Vam hvala.

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

30.06.2002. 22:41

Poštovana,
Smetnje u vidu spotting krvarenja obično nestaju nakon 3 do 4 mjeseca uporabe niskodozažnih kontraceptiva, te se nadam da će i kod Vas doći do nestanka ovih neželjenih nus pojava. Na Vašem mjestu bih pokušala primjenu Cilesta tijekom narednog mjeseca te ako se ponovno pojave iste smetnje razmislila o primjeni druge vrste kontraceptiva . Odabir kontraceptiva ovisi o Vašoj konstituciji, hormonskom statusu, metabolizmu jetre (podatak da li ste pušačica itd.). Stoga, u slučaju ponovljenih tegoba savjetujem učiniti konzultacijski pregled ginekologa , dopusnku obradu i promjnu terapije koja ovisi o brojnim faktorima od kojih sam spomenula samo neke.

marija

07.07.2002. 21:40

Poštovana dr.Kupešić,
moj suprug i ja smo prošli već 8 umjetnih oplodnji i upravo Čekamo ishod devete.Svaki put sve je bilo OK(i endometrij,i embrio,i transfer su bili odlični),ali do trudnoće ne dolazi.čitala sam jedan Vaš odgovor sličnog sadržaja,ali niste odgovorili da li se zna uslijed čega ne dolazi do implantacije embrija?
Da li se može smanjiti doza utrogestana sa 3 x 1 na 2 x 1 dnevno?
Zahvaljujem na Vašem odgovoru.