Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11154 | Broj poruka: 80016

anonymous

Ivo Balenović, dr. med.

Dom zdravlja KZŽ
Krapina, Mirka Crkvenca 1


hiv


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

lady94

01.03.2014. 00:50

poštovani, zanima me da li se hiv moze prenijeti spolnim odnosom u troje, zasticeni kondomom, ako je jedna od zena zarazena. Znaci da li zena, moze prenijeti na zenu?
hvala

Dejan Šakoronja, dr. med.

01.03.2014. 15:05

Ne može.

zabrinuta_222

07.06.2016. 21:30

Poštovani!
15.4. imala sam nezaštićeni vaginalni spolni odnos koji smo partner (čiji status ne znam) i ja prekinuli nakon par minuta, nije bilo ejakulacije. Prije tjedan dana otišla na hitnu zbog jake upale grla, odnosno bijelo-sive fleke su se vidjele na tonzilima. Prema nalazima krvne slike doktorica mi je dijagnosticirala mononukleozu, s tim da još čekam nalaze serologije na EBV I CMV. Osjećala sam umoro, imala navečer blago povišenu temperaturu. Mene zanima postoji li mogućnost da su ti simptomi zapravo simptomi akutne hiv infekcije zato što čitajući po internetu vidim da postoji puno sličnih simptoma i užasno sam zabrinuta, a zapravo nisam sigurna kolika je uopće mogućnost s obzirom da smo partner i ja prekinuli odnos brzo zbog moje nesigurnosti tako da nije bilo nikakvog ejakulata. Među ostalom osjećam peckanje i svrbež te nekakvo kao neugodno unutrašnje probadanje vagine.

Dejan Šakoronja, dr. med.

08.06.2016. 10:10

Pričekajte nalaze serologije za testirana stanja.
Prema opisanom ne radi se infekciji HIV-om.

AquariusTomi

04.01.2019. 00:30

Postovani doktore,

Prije 5 tjedana imao sam spolni odnos sa partnericom koji je u prvih 15 sekundi maksimum bio nezasticen. Pije kontracepcijske pilule i u onom trenutku je imala jako malo krvarenje zbog menstruacije. Nakon 3 i pol tjedna javili su mi se simptomi koji upucuju na klamidiju i otisao sam do svojeg doktora, dao sam mokracu u laboratorij i dobio nalaz gdje se vidio kemijski pregled mokrace i dao mi je uputnice za bris uretre i urinokulturu. Bris i urinokultura pokazali su da sam pozitivan na klamidiju i ureaplazmu i pripisan mi je azitromicin 1000mg. Prva dva dana simptomi su jos bili tu, a 3. dan poceli su polako nestajati. Danas (4. dan) od uzimanja azitromicina, simptomi su nestali svi osim svrbeza tu i tamo. No mene muci to da mi se pojavila temperatura (37), a obzirom da je azitromicin vrlo vjerojatno unistio bakterije, zasto mi se pojavila ova temperatura od 37? Da li je normalno da se i 4. dan javi takva blago povisena temperatura zbog klamidije i ureaplazme ili postoji sumnja i na HIV? Postoji li sansa da azitromicin nije u potpunosti unistio bakterije te cu trebati uzeti novu dozu ili doksiciklin ili postoji stvarno sumnja na HIV? Takvu temperaturu imao sam i prije uzimanja azitromicina, ali stvarno se jako bojim da nije uz ove bakterije prisutan i virus.

Molim Vas za pomoc

Ivo Balenović, dr. med.

04.01.2019. 10:00

Poštovani, nemoguće je na temelju blago povišene temperature reći o čemu se radi. Nakon provedene terapije trebalo bi ponoviti briseve na klamidiju i ureaplasmu. Što se testiranja na HIV tiče, ono otkriva protutijela prema virusu HIV-a. Da bi test bio pouzdan treba ga raditi 12 tjedana nakon mogućeg kontakta s virusom jer toliko treba da se stvore protutijela.

Jacaxxx

11.06.2020. 11:15

Pozdrav poštovani,
Interesuje me da li se neke naznake na hiv mogu otkriti putem obicnog nalaza krvi i urina odnosno krvne slike? Ako je kompletan nalaz krvi uredu, da li treba da radim test na hiv iako sam imala samo oralne odnose?

Ivo Balenović, dr. med.

11.06.2020. 20:45

Poštovana, HIV se može otkriti samo testiranjem. Ona se obavljaju u zavodima za javno zdravstvo.

Jacaxxx

13.06.2020. 12:35

Pozdrav poštovani, bila sam u zavodu za zdravstvo i uradila brzi test na hiv, uzet mi je bris iz sluznice usta i rezultat je izasao negativan, ali sam ja u tom trenutku bila na Xiclav tabletama, pa me interesuje da li je moguce da one uticu na rezultat tog testa? A oralni odnos zbog kojeg i radim sam test je bio prije 3 godine.
Hvala unaprijed

Ivo Balenović, dr. med.

13.06.2020. 16:00

Nikakve tablete ne utječu na rezultat testa. Možete biti mirni. Obzirom na vrijeme proteklo od odnosa test je sigurno pouzdan.

Jacaxxx

13.06.2020. 18:50

Hvala vam puno doktore na brzom odgovoru, zelim vam prijatan dan.

Ivo Balenović, dr. med.

14.06.2020. 11:55

Nema na čemu. Također.

Ilena

16.08.2020. 18:40

Postovani,
Imala sam nezasticeni spolni odnos s partnerom, odnos je bio prekinut prije ejakulacije. 6-7 dana nakon odnosa primijetila sam gnojne krajnike bez upale grla ili temperature. Krvna slika je bila u redu, ali mi je doktor dao antibiotike za gnojnu anginu. To je trajalo otprilike mjesec i pol dana. 2 tjedna nakon toga dobila sam kandidu. Prema simptomima, radi li se o akutnoj fazi hiva? Moze li se akutna faza javiti vec par dana nakon odnosa?
Hvala

Ivo Balenović, dr. med.

16.08.2020. 23:10

Poštovana, ne znam otkud vam ideja da se radi o hiv-u? Upala krajnika je uzrokovana bakterijom, a kandidijaza je česta i uobičajena pojava. Simptomi hiv-a se javljaju mnogo kasnije, otprilike 3 do 6 tjedana nakon infekcije. Simptomi su: opća slabost, povišena temperatura, otečeni limfni čvorovi, gubitak težine, česti i dugotrajni proljevi, promjene na koži...

Milamila56

27.01.2021. 07:50

Postovani,
Imala sam nezasticen odnos s nepoznatom osobom. Od toga je proslo godinu dana i ja nisam imala nikakve simptome. Procitala sam da neke zarazene osobe nemaju nikakvih simptoma u nekom clanku. Od tog dana se bojim za svoje zdravlje. Jel postoji sansa da sam zarazena ili sam samo hipohondar? Kolika je sansa zaraze u Hrvatskoj?

Ivo Balenović, dr. med.

27.01.2021. 12:00

Poštovana, Hrvatska je zemlja niske prevalencije infekcije HIV-om - manje od 0,1 % stanovnika ima protutijela na HIV. Jedini način da se utvrdi da li je osoba pozitivna je testiranje.