Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


hladna koagulacija


Autor Poruka

marina

02.11.2001. 21:22

Stovana Dr. Kupresic,

Na zadnjem pregledu kod mog ginekologa receno mi je da na grlicu maternice imam promjene na tkivu ili tzv. crvene mrlje. Napravljena je i kolposkopija i PAPA test kojeg rezultate jos nemam. Zadnji PAPA test radjen je u trecem mjesecu (tri mjeseca nakon poroda i bio je uredan). Zadnji obrisak radjen je u trudnoci i osim gljivica koje sam imala kroz cijelu trudnocu nalaz je bio uredan.
Na osnovu nalaza kolposkopije lijecnik mi je predlozio zahvat hladne koagulacije. Zanimaju me detalji takvog zahvata, da li je potreban i kolika je njegova uspjesnost.

Unaprijed zahvaljujem na pomoci.

Sa stovanjem.

Doc dr. sc. S. Kupešić

04.11.2001. 15:00

Poštovana gospođo Marina,
Kriokoagulacija spada u tzv fizikalne metode konzervativnog liječenja , što znači da je prije zahvata neobično važno postaviti preciznu kliničku (kompetentnu kolposkopsku) i citološku dijagnozu. Naime, ovom se metodom zamrzavanja efikasno tretiraju promjene na cerviksu, ali se kliničar koji obavlja ovaj zahvat odriče histopatološke dijagnoze koja se smatra jedinom koja sigurnom metodom kojom se može potvrditi maligna promjena. Prema tome, ova je metoda dobar odabir za dobroćudne lezije cerviksa, ali se kod promjena suspektnih na zloćudno savjetuje terapijski zahvat koji osigurava histopatološku kontrolu odstranjenih dijelova grlića maternice. Ukoliko je Vaš ginekolog učinio detaljnu obradu i valjani kolsposkopski pregled, za očekivati je da će kriokoagulacija dati uroditi poboljšanjem lokalnog nalaza, ali se i nakon zahvata savjetuje se redovita kontrola Papa nalaza i kontrolni ginekološki pregledi.

marina

05.11.2001. 09:20

Stovana dr. Kupresic,

Zahvaljujem Vam na odgovoru. Molim Vas jos samo da mi pojasnite sto bi bila alternativa ovakovom zahvatu te sto biste Vi preporucili.

Hvala,

Marina

Doc dr. sc. S. Kupešić

05.11.2001. 22:52

Poštovana gospođo Marina,
U slučaju da nema nikakove sumnje na maligne promjene kriokoagulacija se smatra dobro odabranim zahvatom (uz nužnost redovitih kontrola nakon provedene treapije). Ukoliko pak postoji i najmanja sumnja na inicijalne maligne promjene cerviksa preporučilo bi se operativno odstranjenje lezije (konizacija klasičnim putem ili putem tzv omče, LETZ) koje omogućava detaljnu histopatološku analizu , što je od neobične važnosti za procjenu uspješnosti terapije i ima prognostičku važnost. Iz Vašeg dopisa stjče se dojam da ste veoma precizno obrađeni, te mislim da bez straha možete planirati poštedni zahvat, kriokoagulaciju. Puno sreće u daljnjem liječenju.