Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


treća sreća


Autor Poruka

darija

10.06.2001. 00:06

Prvo, puno pohvala za ideju ovakve stranice.
Prvo dijete rodila sam na vakum (ne znam zbog čega - doktor nije smatrao da mi to treba objasniti). Drugo dijete bez takvih problema, ali uz 12-to satne konstantne trudove. Želju za trećim djetetom umanjuje ponašanje liječnika pred kojima ne smiješ ništa pitati. Zanima me da li postoji mogućnost roditi bezbolnije kad danas postoje mnoge metode i lijekovi ublažavanja bolova pri porodu. Prijateljica mi se hvalila da je rodila bez ikakvih problema i bolova, a ja sam mislila da sam "mimoza" dok posredno nisam saznala da je dobila epiduralnu (babica-dobra susjeda). Zanima me da li na vlastito inzistiranje mogu dobiti epiduralnu ili zahtijevati da dijete rodim na carski rez? Jako bih voljela imati još jedno dijete ali se užasavam poroda. Živim u Vinkovcima, ali sam primijetila da u Zagrebu zdravstvena zaštita u svakom pogledu bolja i naprednija. Bez obzira na tehnologiju valjda postoje neke metode koje mogu olakšati bolove. Vrlo sam Vam zahvalna na odgovoru.
Hvala.

Doc. dr. S. Kupešić

10.06.2001. 21:21

Poštovana gospođo Darija,
Obezboljenje porođaja danas je ,srećom, rutina u brojnim bolnicama. Nisam upoznata s podatkom da li je moguće roditi uz pomoć epiduralne analgezije u Vašem područnom centru , te će te tu informaciju potražiti kod nadležnog lokalnog liječnika. Ipak, kako će se voditi porođaj ovisi o ginekološkom nalazu u trenutku stalnih trudova. U našoj se ustanovi kod pacijentica s takvim zahtjevom i psihičkom indikacijom (nakon lošeg iskustva u prehodnim trudnoćama) savjetuje učiniti pregled anestiziologa koji mora ustvrditi zdravlje kralježnice i okolnog tkiva (npr. kože itd.) koji su od presudne važnosti za pravilno ubrizgavanje anestetika. Odluka o carskom rezu također se donosi ili prije termina porođaja ( u slučaju apsolutnih indikacvija za carski rez) ili u trenutku kada je porođaj započeo. Moram Vas svkako upozoriti da paciojetnice nakon porođaja carskim rezom kako u generalnoj tako i u spinalnoj anesteziji osjećaju bolove tijekom duljeg radzoblja nego ako su se porodile vaginalnim putem.
Prema tome, želim Van sretnu treću trudnoću i svakako, što ugodniji porođaj i postporođajni tijek. Ukoliko imate kakva pitanja bila bih slobodna Vas uputiti na porođajni odjel ili trudničku ambulantu Opće bolnice Sveti Duh u Zagrebu, gdje će Vam naši porodničari i/ili anesteziolozi izići ususret s daljnjim objašnjenjima vezanim uz Vaše probleme.