Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


HNL


Autor Poruka

maja

08.06.2001. 21:21

Postovana Doc.dr.S.Kupesic najljepse zahvaljujem na Vasem odgovoru.Vidjela sam da Vam nisam dala potpune podatke glede ginekoloske obrade.Medjutim nisam se snasla buduci sam tek otkrila ove krasne stranice.Buduci moja gonekologinja i ja ne zivimo u istom mjestu lakse mi je ovako zatraziti savijet do slijedece ginekoloske kontrole.Napravljen mi je transvaginalni ultrazvuk i nalaz glasi ovako:Uterus 40x29mm,endometrij je 3mm,nije ostro ogranicen,no u njegovoj okolini nema nikakvog protoka,a u uterinim arterijama je izostanak dijastole.Ovariji se jedva prikazuju kao homogene sjene iznad iliaka ,nigdje u maloj zdjelici ne nalazi se sumnjivih formacija niti sumnjivog protoka kolorom.Ordiniran mi je Estragest TTS 2x1 tjedno no nazalost koza mi naprosto ne prihvaca flastere.Tako da su mi 23.02.2001 ordinirane Activelle.Do danas mi izmedju 17-19 dana u vecernjim satima dolazi do blage sukrvice.Eto to bi bio moj kompletan problem sa onim koji sam Vam navela u pismu od 29.05.2001.Jos jednom najljepse zahvaljujem.

Doc. dr. S. Kupešić

10.06.2001. 21:43

Poštovana gospođo Maja,
Tijekom prvih nekoliko mjeseci doista može doći do tzv "spotting" (mrljastog) krvarenja na primjenu Activelle tableta, ali ta Vas pojava ne bi smjela pokolebati u korištenju hormonske nadomjesne terapije. Savjetovala bih Vam da ponovite još jedan transvaginalni color dopler koji će tri do šest mjeseci po uvođenju HNLa ustanoviti postoji li kakvo zadebljanje endometrija. Ukoliko zadebljanje sluznice niti povećanje njene vaskularizacije nije registrirano, tada se preporučena terapija može nastaviti.
Puno sreće u daljnjoj primjeni hormonskih nadomjesnih pripravaka.