Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


HNT


Autor Poruka

Đurđica

22.05.2002. 13:20

Poštovana doktorice Kupešić!
Imam 58 godina. Od 1995. počele su mi menstruacije biti neredovite (razmaci od jednog do šest mjeseci). Na moju sugestiju (mama mi je imala osteoporozu a i starija sestra mi pati od nje, brat mi je preživio srčanu a zatim i moždanu kap) ginekolog mi je propisao hormonsku nadomjesnu terapiju (HNT)(treisequens) koju koristim od 5. 1. 1998. Prošle godine je pomoću naštampane obavjesti koja je stajala na stolu njegove medicinske sestre većini pacijentica koje godinama uzimaju HNT, bez da je s njima porazgovarao, otkazao terapiju . Obrazloženje je bilo da nema više ginekoloških indikacija za njenu primjenu i da je potrošnja recepata u tu svrhu prevelika. Ako želimo nastaviti s terapijom neka se javimo našem liječniku opće prakse. Javila sam se svojoj doktorici koja mi je nakon savjetovanja sa svojim kontrolorom (???) nastavila izdavati recepte (zbog osteoporoze). Nije me poslala na denzitometriju. U raznim člancima o HNT nailazim na kontradiktorne tvrdnje. Molim Vas za mišljenje: Da li prekinuti ili nastavit sa HNT i do kada?. Da li ju promijeniti i u što (koja terapija štiti od čega?)? Koje pretrage (osim mamografije i PAPA testa) trebam obavezno napraviti a koje bi bile poželjne ali ne nužne?
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

23.05.2002. 19:01

Poštovana,
Nema jedinstvenog recepta i/ili stajališta o primjeni hormonske nadomjesne terapije. Ukoliko ste dobro podnijeli perimenopauzalni period, te nemate izražene subjektivne smetnje u smislu akutnog deficita estrogena (valovi vrućine, nesanica i sl) veoma dobre rezultate u sprečavanju kroničnih menopauzalnih teškoća možete polučiti primjerenom prehranom, kretanjem i promjenom načina života. Ipak, moram Vas upozoriti da se najbolji rezultati u smislu prevencije osteoporoze postižu primjenom HNT tijekom perimenopauzalnog razdoblja, jer ovakva terapija spriječava inicijalni gubitak koštane mase koji nastupa nakon gubitka mjesečnice. Ukoliko se odlučite primjeniti HNT kroz neko vrijeme bilo bi poželjno pratiti promjene na denzitometriji i laboratorijske pokazatelje koji će Vam signalizirati nužnost nadomjesnog liječenja. Od laboratorijskih pretraga svakako moramo savjetoati KKS,SE,ŠUK, koagulogram, hepatogram, lipidogram, pregled dojki s ultrazvukom i RTG mamografijom. u svru prevencije osteoporoze u svakom slučaju preporučio bi se unos Ca, minerala (dopusnki u vidu suplementacijske terapije Fossamax), tjelovježba, te lokalna primjena estrogenskih krema ili vaginaleta kako bi se spriječile atrofične promjene rodnice. Dodatno je važno jačati muskulaturu dna male zdjelice i kontrolirati nalaze urina kako bi se spriječile promjene vezane uz inkontineciju i descenzus koji je gotovo redovita prateća urogenitalnog starenja. Ukoliko se odlučujete za primjenu prave hormonske nadomjesne terapije tada se u prvim godinama 8O 1. do 5. godine nakon gubitka menstruacije savjetuje sekvencijska terapija na koju ćete imati m. krvarenja - npr Trisekvens, dok se nakon tog razdoblja preporuča uvođenje kombiniranih pripravaka (npr Activelle, Kliogest).