Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


neželjena trudnoća


Autor Poruka

Robert

22.05.2002. 21:31

Poštovana doktorice!

Djevojka se boji ovo pisati i neugodno je pa ipak pišem ja.Spojile se dvije dječje lude glave pa napravile djete, netko bi rekao super...Hm hm, ali za nas još uvjek nepoželjno, jer ja imam uskoro 21 godinu a djevojka 19.5 godina.Obadvoje smo na faxu, a ja ni vojni rok nisam odslužio, al šta će mo kad se nismo dovoljno pazili.Napominjem nalaz za trudnoću je nažalost pozitivan, a mi razmišljamo o pobačaju, jer sve će nam propasti, a najviše naše školovanje.Zanima nas da li nakon pobačaja ima kakvih posljedica i kakve posljedice mogu nastati i koliko su opasne za moju djevojku u daljnjem životu.A možda bi nam Vi s obzirom na sva dosadašnja iskustva mogli reći šta dalje ili kako dalje, kako to reći roditeljima koji su nam sve pružili u životu, a mi ih tako lijepo iznevjerili.Vjernici smo i mislim da ste strane to nije uredu napraviti, pa nas zanima koliko to cura čini mjesečno ili godišenje !

U naprijed Vam zahvaljujemo sa štovanjem u nadi što bržeg odgovora

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

23.05.2002. 18:56

Poštovani,
Namjerni pobačaj je najnepoželjnija vrsta kontracepcije i upotrebljava se kada sve metode planiranja porodice i spriječavanja trudnoće zataje. I sami ste svjesni da svaki zahvat ma koliko bio učinjen u sterilnim i bolničkim uvjetima nosi i stanoviti rizik. Taj rizik podrazumijeva mogućnost začepljenja jajovoda, uslijed infekcije koja se može javiti kao posljedica currettage, što u nekih pacijentica dovodi do problema neplodnosti u budućem životu. Prema tome, da ne bi došlo do ove neželjene promjene Vaša djevojka mora koristiti antibiotsku terapiju koju će joj liječnik propisati. Ukoliko se pobačaj napravi u ranoj gestacijskoj dobi (dozvoljena dob je 10 tjedana od prvog dana zadnje mjesečnice), u bolničkim uvjetima, uz prethodno savjetovanje iskustnog ginekologa i ultrazvučni pregled koji treba decidirano ustanoviti trajanje trudnoće, bitno se smanjuju šanse za nastup bilo kakve komplikacije. Na sreću, zbog poboljšanja medicinske srkbi i boljih metoda kontracepcije broj namjernih pobačaja dramatično opada (npr prije 15-ak godina u mojoj je bolnici tijekom dana bilo i 10-ak namjernih pobačaja, te je broj namjernih pobačaja bio gotovo jednak broju novorođene djece -približno 3500. Danas se tijekom svakog dana napravi dva do tri puta manje namjernih pobačaja.) O apsolutnim brojkama je veoma teško govoriti jer nažalost, ovaj se vid zahvata radi i izvan bolničkih ustanova, te se ne može sa sigurnošću diskutirati sveukupni broj ovih zahvata u Hrvatskoj. Puno sreće.