Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


hormoni


Autor Poruka

vedrana

30.05.2001. 00:09

Imam 34 godine i godinu dana imam menstruaciju 2 puta mjesečno tj. redovito krvarenje po 5 dana.papa test i pregled su uredni, jedino je doppler pokazao folikule 4 komada različite zrelosti. Hormoni uredni, svi FH i estrogen, androstendion i testosteron, i hormoni štitnjače uredni, jedino estradiol u omjeru do 350 imam 400 a nakon 3 mj. Cilesta uz kontraceptiv mjera je 40, ja imam 85.Liječnik kaže da je to takvo kakvo je, i da je u redu, jer se radi o ženskim hormonima, no zanima me zašto i uopće, trebam li što raditi. Imam dijete.

doc. dr. S. Kupešić

30.05.2001. 07:06

Poštovana gospođo,
Kod Vas se radi o tzv. multifolikularnim jajnicima i rješenje je višemjesečna terapija oralnim kontraceptivima koji trebaju potisnuti produkciju folikula. S obzirom da se radi o tzv. niskodozažnim hormonskim kontraceptivima (Cilest) odgovor na terapiju je sporiji, te zahtijeva duži tretman. Preporučam da se primjena kotnracepcije produži na šest mjeseci do godinu dana, ne samo radi smanjenja razine estradiola, već i radi regulacije menstruacijskih krvarenja (redovitosti i opsega), jer učestala m. krvarenja mogu dovesti do anemije i urokovati dodatne smetnje. Stoga, nastavite proporučenu terapiju, a šansa da se nakon njenog prekida ciklusi reguliraju su doista vrlo visoke.

Laurinia

04.06.2001. 23:38

Poštovani,

Moja dijagnoza je policistični ovariji, no moj sadašnji ginekolog se s time ne slaže. Tretirana sam više godina sa , najprije oralnim kontraceptivom Cilest, zatim Diane 35, pa Diane 10 - koje sam koristila oko tri godine. Menstruacije - koje su prije bile neredovitije, sada su redovitije ali ne u idealnom ciklusu, već ciklus traje 32 dana. Zanima me mogućnost zaćeća (imam 22 godine), koje pretrage bih morala učiniti da vidim progresivni napredak, ev. ponovnu potrebu za hormonima. Buni me to što jedan ginekolog kaže da jesu to policistični ovariji, dok drugi to negira. Ima li pouzdanog mjerila ( nemam osobiti hirzutizam, prilično sam mršava), te jesu li mi hormoni sve ove godine mogli donijeti i prezasićenost tijela hormonima?
Hvala i pozdrav

Laurinia

ruzica

12.06.2001. 11:46

velika,velika pohvala autorima ovih stranica!

imam 22 godine.prije 2 godine pojavili su mi se problemi sa aknama na licu u "predjelu jajnika"(uz vilicu). dermatolog mi je odredio 6-mj.terapiju Diane-35 nakon cega je problem potpuno nestao.
prije cca 4 mj. opet se pojavilo u identicnom obliku te sam otisla kod ginekologa.svi su nalazi u redu,ali imam cistice na jajnicima ("folikule koje ne puknu na vrijeme"blunk.od tada opet pijem Diane 35,ali akne jos nisu u potpunosti nestale.
napominjem da u obiteljskoj anamnezi postoje 2 slucaja karcinoma-baka(karcinom dojke) te ujak (melanom).
zeljela bih vas pitati da li postoji nacin na koji bih trajno rijesila svoje probleme za koje mislim da su hormonske prirode?
unaprijed zahvaljujem