Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


HORMONI


Autor Poruka

BRANKA

10.01.2002. 12:03

Poštovana doktorice,

Moj problem je manjak progesterona u 2. fazi ciklusa. (Tako su ga bar dijagnosticirala 3 specijalista). Moj liječnik prepisao mi je Primolut Nor sa uvjerenjem da ce se situacija popraviti nakon jednomjesecne kure.
Obzirom da se to nije dogodilo, rekao mi je da mogu popiti jos dvije.
Obziromi da se i nakon ukupno tri kure lijeka nista nije promijenilo na bolje, lijecnik mi je savjetovao da ih prestanem uzimati.

Medjutim, taj problem razvukao se na dvije godine. Sluznica uterusa obicno mi je dvostruko zadebljana i trbuh mi je neprestano velik i napet vecinu mjeseca.
Molim Vas za savjet. Da li bi trebala nastaviti konstantno uzimati Primolut ili trebala prijeci na neki drugi lijek (Dabroston mozda), ili bi trebala sve prepustiti "prirodi", koja je ocito ovaj puta zakazal?

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Doc dr. sc. S. Kupešić

12.01.2002. 15:18

Poštovana,
U cijelom upitu nisma našla podatak o Vašoj životnoj dobi. Naime, ukoliko se radi o kasnoj reprodukcijskoj ili perimenopauzlanoj životnoj dobi ili pak kroničnoj anovulaciji i policističnim jajnicima, bilo bi neophodno uzeti uzorak sluznice i učiniti dilataciju i currettage. Ukoliko se trajno prikazuje zadebljanje endometrija koje je neovisno o fazi menstruacijskog ciklusa, te ne reagira na hormonske pripravke bilo bi uputno isključiti postojanje endometrijskog polipa i po potrebi učiniti histeroskopski zahvat. Prema tome, problem leži u nepreciznoj deijagnozi koja uvjetuje problem odabira terapije.