Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


imunološka cervikalna barijera


Autor Poruka

marija

10.01.2002. 12:20

Poštovana doktorice,
možete li mi nešto više reći o cervikalnoj barijeri koja usporava ili čak onemogućuje prolaz spermija (nalaz PCT-a je slab, a nekad i negativan) unatoč plodnoj sluzi i urednim svim ostalim nalazima.
Kažu da je uzrok najvjerojatnije imunološki. Zanima me može li se to provjeriti nekim imunološkim testovima i može li se to "izliječiti". Je li moguće da protutijela u cervikalnoj sluzi upućuju na postojanje sličnih protutijela i u samoj maternici, jajovodu ili čak na jajnoj stanici?
Unaprijed hvala i srdačan pozdrav.

Doc dr. sc. S. Kupešić

12.01.2002. 15:14

Poštovana,
Cervikalna barijera (neprimjerenost cervikalnog sluznog čepa, neprimjerena kiselost rodnice) mogući su uzroci odstupanja u PCT nalazu. Određivanje razine imunoglobulina i NK koristi se u svrhe dokazivanja ili isključivanja imunološkog uzroka neplodnsoti i/ili spontanih pobačaja. Testovi se provode na krvnim uzorcima (nakon vađenja krvi u plazmi se posebnom laboratorijskom tehnikom određuje Vaš imunološki status). Nazočnost protuspermalnih antitjela može se otkriti samo specifičnim pretragama. U nekih muškaraca sumnja se može postaviti nalazom aglutinacije velikog broja seprmija (prilikom analize spermiograma) što se lako uočava mikorskopski. Ipak, ukoliko nema aglutinacije to ne znači da nema protuspermalnih antitijela. Slično je moguće učiniti i sa analizom cervikalne sluzi, ali to se rutinski ne radi u našim Klinikama, te bi Vas zbog sumnje na problem imunološke prirode neplodnosti uputila na Prof Rukavinu, dekana Riječkog fakulteta koji se bavi problemom reprodukcijske imunologije.