Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


hormoni


Autor Poruka

Iva

25.03.2002. 20:46

Imam 25 godina. Prije pola godine napravila sam nalaze hormona zbog sumnje na policistične jajnike( malo pojačana dlakavost, masna koža i nešto akni). Menstruacije su bile uredne(27-33 dana). Nalaz (iz bolnice Sestara milosrdnica) je pokazao jako snižene estrogene, i nešto snižene androgene. Evo rezultata(6. dan ciklusa):
Estradiol < 50 pMOL/L(žene folikularna faza
92-367),
Testosteron < 0.5 nMOL/L(žene 0.7- 2.5)
Ostali nalazi: FSH, LH, Androstendion, Slobodni testosteron, DHEAS, , TSH; T4, PRL su bili u redu.
Lijčnica opće prakse prreporučila mi je da napravim nalaz progesterona što do sada nisam napravila. Mene zanima koje je značenje tih nalaza-s obzirom da imam uredne menstruacije. U to vrijeme prolazila sam kroz stresno razdoblje na fakultetu i privatno. Da li bi to moglo biti posljedica stresa? U psljednje vrijeme osjećam se i depresivno. Inače imam i problema sa zglobovima-hondromalacija i impigement ramena. Zanima me što poduzeti?
Hvala

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

01.04.2002. 15:20

Poštovana,
S obzirom da su hormonski nalazi (s izuzetkom estradiola i testosterona) u granicama normale, te da imate redovite menstruacijske cikluse, preporučila bih da učinite ultrazvučni pregled koji će isključiti ili potvrditi izgled policističnih jajnika. Ovisno o nalazu liječnik se može odlučiti za primjenu jednog od hormosnkih preparata koji će Vam pomoći u regulaciji vanjskih manifestacija hormonskog disbalansa (masna kosa, akne i maljavost), što će definitivno djelovati i na poboljšanje Vašeg psihičkog statusa.