Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


hormoni


Autor Poruka

nikol

23.04.2002. 14:35

Stovana dr.Kupesic,

moilm Vas da mi odgovorite da li mogu napraviti hormonsku analizu bilo koji dan u mjesecu bez obzira na menstruaciju?Znam da se mora krv dati vise puta,i to za vrijeme ciklusa npr.,pa me zanima,za neku 'okvirnu' sliku stanja hormona,moze li to biti bilo koji dan?
(menstruacije su mi neredovite i imam problema s dlacicama,stitnjaca je u redu,iako sam deblja od malena,a i genetske predispozicije su tu,i danas imam problema s kilogramima,debljam se vise nego sto jedem,imam 25 god.).Mogu li tu uputnicu dobiti od dr.opce prakse?
zahvaljujem na odg.

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

23.04.2002. 21:13

Poštovana,
Određivanje razine FSH,LH, estradiola i prolaktina najpovoljnije je učiniti između 3. i 8. dana m. ciklusa, dok se razina progestrona određuje 21. dana m. ciklusa ili sedam dana nakon momenta ovulacije. Ovakvim se analizama može procijeniti imate li ovulacijski ciklus, te kakva je kvaliteta funkcije žutog tijela u drugoj fazi m. ciklusa. U slučaju povećane sklonosti debljanju savjetovala bih da učinite i hormone štitnjače i odredite razine TSH, te T3 i T4. Ove hormone možete odrediti neovisno o mentruacijskom ciklusu. Uputnicu možete dobiti od liječnika ginekologa u primarnoj zdravstvenoj zaštiti ili liječnika opće medicine.