Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Hormoni


Autor Poruka

Ivana

05.12.2001. 13:17

Poštovana doktorice Kupešić,molim Vas da mi kažete da li se u slučaju da je uzrok ponovljenih spontanih pobačaja uzrok hormonske prirode od pretraga hormona mora mjeriti samo koncentracija progesterona u serumu od 21.-24.dana ciklusa ili se moraju mjeriti i drugi hormoni.Ako da koji su to hormoni i u kojem djelu ciklusa se moraju mjeriti te kako to može utjecati na spontani pobačaj.Puno,puno Vam zahvaljujem na Vašoj nesebičnoj pomoći i razumijevanju za naše probleme.

Doc dr. sc. S. Kupešić

05.12.2001. 21:09

Poštovana gospođo Ivana,
Na gubitak trudnoće mogu utjecati brojni faktori, no ukoliko se sumnja na hormonski uvjetovani gubitk trudnoće tada je uzrok neprimjerena funkcija žutog tijela i smanjeno lučenje progesterona. Zbog toga Vaš liječnik inzistira na određivanju ovog hormonskog parametra. U sklopu daljnje obrade valjalo bi isključiti bolest štitnjače ili hormosnki poremećaj u vidu policističnih jajnika koji ima značajno povećanu stopu spontanih gubitaka trudnoće.
Ipak, gubitak trudnoće tek je u malog postotka pacijentica uvjetovan hormonskom insuficijencijom, već se mora isključiti:
1. anatomska anomalija ili nepravilnost maternice (poput submukoznog mioma, intrauterinih priraslica, polipa)
2. infektivni čimbenik (klamidija, ureaplazma, mikoplazma, aerobne i/ili anerobne bakterije)
3. kromosomska abnormalnost
4. imunološki uzroci
Puno sreće u Vašim nastojanjima da postanete majkom.