Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


trudnoća


Autor Poruka

Daja

05.12.2001. 12:21

Poštovana Dr. Kupešić!
Nakon dva spontana opet sam trudna, ali još nisam bila kod svog doktora. Molim Vas da mi odgovorite u kojem tjednu se čuju otkucaji srca (vaginalnim ultrazvukom) i u kojem sam točno ja tjednu trudnoće
(zadnja menstruacija 29.10.).
Još jedno pitanje, šta mogu uzimati od tableta ili ako postoji kakav čaj za smirenje da mi odagna pesimistične misli.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Doc dr. sc. S. Kupešić

05.12.2001. 21:14

Poštovana gospođo Daja,
Transvaginalnim se ultrazvučnim pregledom kucajevi srca mogu prikazati već sa 6 tjedana, ali je sigurniji nalaz ukoliko se ginekologu uputite s navršenih 7 tjedana. Ipak, ukoliko ćete imati bilo kakve smetnje u vidu stezanja ili krvarenja bilo bi poželjno da se na ultrazvučni pregled obratite što ranije.
Što se tiče sredstava za umirenje, u ovako ranoj trudnoći (naročito nakon prethodnih gubitaka trudnoće) poželjno je primjenjivati vaginalne pripravke progesterona (Utrogestan) koji smanjuju aktivnost maternice, potiču trofoblastičnu invaziju i podupiru funkciju žutog tijela. Uz ovaj preparat koji se običava trošiti 2x2 kapsule vaginalno možete primjeniti i Apaurin tbl od 2 mg kada se osjetite uznemirenom. Što se tiče čajeva, nemam osobitog iskustva s korištenjem čajeva koji bi imali sedirajući učinak, te Vam ne mogu dati savjet vezan uz ovaj specifičan zahtjev .