Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


sekundarni sterilitet


Autor Poruka

Sanja

05.12.2001. 13:21

Suprug i ja imamo dijete rođeno 1991. Nakon toga suprug je bio jako bolestan (deformacije uretera, hidronefroza, kasnije i upala prostate).
Budući da, nakon što se oporavio, nismo upotrebljavali nikakva kontraceptivna sredstva, već 4 - 5 godina, a željeli bismo još djece, krenuli smo na pretrage. Nakon dva nalaza ejakulata (zadovoljavajući broj spermija, reducirane pokretljivosti), preporučaju nam ATP i imunološku analizu. Molim Vas da nam objasnite kakve su to pretrage i kakvo je Vaše mišljenje o tome. Unaprijed zahvaljujemo. Sa štovanjem,
Sanja i Zlatko.

Doc dr. sc. S. Kupešić

05.12.2001. 21:03

Poštovani,
U Vašem slučaju s obzirom na reduciranu pokretljivost spermija trebalo bi napraviti detaljnu urološko-andrološku obradu. Problem imunološke prirode po pacijente se jednostavno provodi (analiza sjemene tekućine i krvne pretrage). Mislim da bi bilo uputno učiniti i mikrobakteriološku analizu ejakulata i urina, ali i osvrnuti se na potrebitost obrade ženskog partnera. Zbog sekundarne neplodnsoti bilo bi uputno učiniti provjeru prohodnosti jajovoda, uz prethodnu analizu cervikalnog obriska. Tek nakon potpune analize bračnog para može se odlučiti o efikasnom liječenju sekundarne neplodnosti.