Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Hormoni


Autor Poruka

Maja

07.01.2002. 16:45

Poštovana doktorice,moram napraviti hormonski nalaz testosterona(zbog spontanog pobaćaja)Zanima me u kojem dijelu ciklusa je to najbolje napraviti te koje rezultate daje testosteron u plazmi ,a koje test.slobodni.Molim Vas da mi kažete na što ukazuje određivanje Androstendiona.Puno,puno hvala

Doc dr. sc. S. Kupešić

07.01.2002. 22:47

Poštovana,
Jajnik naime, ne samo da luči estrogene (ženske spolne hormone), on se odlikuje i lučenjem testosterona (1/4 ukupne količine testosterona u cirkulaciji, 40% androstendiona i 5 do 10% dihidroepiandrosteona, DHEA). Povećano lučenje muških spolnih hormona prisutno je u stanjima poput policističnih jajnika, ali se u slučaju hiperandrogenih anovulacija treba isključiti i patologija nadbubrežene žlijezde koja u generativnoj dobi žene proizvodi također 1/4 testosterona i do 60% androstendiona. DHEA i DHEAS su hormoni koji nastaju, možemo reći isključivo u nadbubrežnoj žlijezdi. Ove se hormonske analize najčešće provode tijekom rane proliferacijske faze ciklusa (neposredno po prekidu m. krvarenja), ali je uz ove pretrage uputno odrediti i razinu hormona hipofize (FSH i LH) kako bi se ustanovilo ev. odstupanje i inverzija tipični za policistične jajnike.

Branka

08.01.2002. 13:58

Poštovana doktorice,

Javljam se u svezi problema koji imam nekoliko godina. Specijalisti kod kojih sam liječena dijagnosticirali su ga kao "Manjak progesterona u 2. fazi ciklusa".
Ciklusi su mi manje-više redoviti (28-32 dana), no u drugoj fazi ciklusa veličina, tvrdoća i nadutost trbuha gotovo su identični otprilike 5. mjesecu trudnoće. Ponekad usred ciklusa dobijem i lagano krvarenje smeđe boje, koje potraje nekoliko dana.
Prilikom prve posjete mom ginekologu u svezi ovog problema, uvjeren kako se radi o trudnoći, napravio mi je ultrazvuk uterusa i ustanovio zadebljanje sluznice od 18 mm. Određena mi je 1-mjesečnaterapija PRIMOLUT-om, no kako se stanje nije popravilo, produžila sam terapiju na još jedan mjesec.
Nakon nekoliko mjeseci, uz konzultaciju ginekologa, ponovila sam terapiju, no opet bez uspjeha.
Moram priznati da me - osim konstantne nadutosti (što odaje lažni dojam debljine ili trudnoće) muči i mogućnost posljedica ovakvog kroničnog stanja na eventualnu buduću trudnoću, ili moždamogućnost pretvaranja benignog u maligno?!

Molim Vas da mi pomognete svojim savjetom.
Unaprijed zahvaljujem.

Gabrijela

08.01.2002. 14:48

Poštovana doktorice,imam 21.godinu i zbog nedostatka hormona uslijed stresa prije 3 god. izgubila sam svoju menstruaciju.Nakon vađenja hormona doktor mi je preporučio da pijem godinu i pol Trisequens. Sada ih pijem godinu dana.Mene zanima da li mogu zanijeti i ako da, da li bi to što pijem tablete škodilo plodu? Zanima šta bi ja morala napraviti ako bi se sada odlučila na dijete .

Doc dr. sc. S. Kupešić

08.01.2002. 18:26

Poštovana,
Osjećaj nadustosti koji remeti Vaš normalan život svakako zahtijeva detaljniju obradu ne samo od strane ginekologa, već i od strane interniste i gastroenterologa, jer tako manifestna nadutost ne bi se smjela pripisivati isključivo manjku hormona progesterona. Terapija Primolut Norom trebala je smanjiti debljinu endometrija ukoliko se radilo o hiperplaziji, ali ako se radi o endometrijskom polipu (bradavičastoj izraslini u sluznici maternice) i submukoznom miomu ovakva terapija neće imati nikakva učinka. Prema tome, savjetujem Vam da se detaljnije obradite i kod ginekologa (definitivno postavljanje dijagnoze i po potrebi planiranje npr. histeroskopije, nakon detaljne ultrazvučne/doplerske obrade). Također se uputite na sistematičnije preglede od strane interniste koji će isključiti drugi razlog Vaših smetnji.

Doc dr. sc. S. Kupešić

08.01.2002. 18:31

Poštovana,
Primjena Trisequensa tijekom generativne dobi predviđena je u pacijetnica koje imaju hormonski poremećaj u smislu hipergonadotropnog hipogonadizma (najčešće u sklopu simptoma prijevremene menopauze). Vjerujem da je prije uvođenja Trisequensa liječnik učinio detaljnu hormonsku analizu kojom je potvrdio Vaše hormonske poremetnje. Naime, tijekom ove terapije ne bi se mogla desiti trudnoća. S obzirom na Vašu dob savjetovala bih da se nakon prekida primjene Trisequensa učini hormonska analiza (FSH,LH,E2, Prl) po mogućnosti mjesec dana po prekinu ove nadomjesne terapije. Daljnji postupci obrade Vaših smetnji ovisiti će o rezultatu ovih pretraga.
Ukoliko želite možete se obratiti na Odjel za neplodnost Bolnice Sveti Duh u Zagrebu, na tel 01 3712 109 gdje se možete naručiti na hormonsku analizu i pregled ultrazvukom u boji koji će jasno prikazati izgled Vaših ginekoloških organa i pojasniti Vaše nedoumice.

Đurđa

08.01.2002. 21:00

Imam 54 god.Sedam godina nemam menstruacije.Već nekoliko mjeseci imam jaku upalu rodnice.Za terapiju sam dobila GEONISTIN i KLIOGEST .
Zatim sam trošila CANASTEN i BETADINE ali lijekovi ne pomažu. Papa je u redu.Osječam pritisak na debelo crijevo.KLIOGEST uzimam tri mjeseca.Neznam kuda dalje.

Doc dr. sc. S. Kupešić

09.01.2002. 22:02

Poštovana,
Ukoliko se tijekom postmenopauze javljaju tvrdokorne genitalne infekcije najbolji načion liječenja je usporedna primjena hormonskog nadomjesnog pripravka ili lokalne estrogenske kreme (npr Vagifem) i protuupalnog pripravka (vaginaleta, krema, ili sistemskog antibiotika). Oblik terapije ovisi o opsegu Vaših smetnji i identificiranom uzročniku upale, pošto se jedino učinkovito liječenje smatra ono prema antibiogramu nakon učinjenog cervikalnog obriska. Preporučam Vam da se obratite u jedan od centara koji se bave liječenjem žena treće životne dobi (Centar za menopauzu jedne od klinika) gdje ćete dobiti sve detaljnje upute.