Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


hormonska nadomjesna terapija


Autor Poruka

gorana

17.12.2001. 23:06

Imam 54 godine i deset godina sam na HNT (Trisequens, pa Trisequens Forte). Zbog jačeg slabljenja i ispadanja kose napravila sam prije pola godine, na preporuku ginekologa, hormonske pretrage i dobila sljedeće rezultate:

DHEA-s: 5,28 ymol/L
Testosteron: 0,6 ng/mL
T3: 1,87 nmol/l
T4: 134,6 nmol/L
TSH: 1,91 mU/L
Androstedion: 1,36 nmol/L

Preporučena mi je promjena HNT tako da zadnjih 5 mjeseci koristim Climen. Problemi s kosom nisu se bitno poboljšali, no primjetila sam izrazito nakupljanje masnog tkiva oko struka i na trbuhu te povećanu osjetljivost vena na nogama (veća vidljivost, pojava bolnih modrica iako nije bilo udarca).

Voljela bih biti sigurnija uzimam li pravu terapiju, pa me zanima koje bih pretrage trebala obaviti da se to utvrdi.

Hvala na odgovoru!

Doc. dr. sc. S. Kupesic

18.12.2001. 10:26

Poštovana gospođo,
Zbog nuspojava koje ste primijetili preporučila bih Vam da učinite niz laboratorijskih pretraga kojima se kontrolira učinak hormonske nadomjesne terapije na metabolizam - KKS, SE, ŠUK, hepatogram, koagulogram, lipidogram, urin sa sedimentom, te UZV i pregled dojke i mamografiju.
Zbog predugog uzmanja sekvencijske terapije Trisequensom preporučio Vam se prelazak na kontinuirani oblik hormonske nadomjesne terapije koja Vam ne izaziva menstruacijsko krvarenja. Ipak, zbog pojavnosti modrica treba posebnu pozornost uputiti na vrijeme grušanja i vrijeme krvarenja prilikom izrade koagulograma, dok se smetnje vezane uz opadanje kose moraju obraditi proširenim internističkim i/ili dermatološkim pretragama.

Gorana

11.01.2002. 22:10

Poštovana doktorice Kupešić,

Obavila sam sve pretrage koje ste preporučili. Sve je u redu, uključivo i pregled dojke kod kirurga uz UZV i mamografiju, osim kolesterola koji iznosi 6,8 i ALT koji iznosi 62.

Molim Vas za mišljenje oko nastavka i izbora HNT.

Srdačno zahvaljujem

Gorana