Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


HPV


Autor Poruka

tiho

05.02.2002. 10:38

Mojoj djevojci je ustanovljen HPV virus prije par mjeseci,obavila je i biopsiju,kolposkopiju...i napravila je zahvat s kojim je odstranjeno tkivo,ili sta drugo,neznam tocno...i prije jedno mjesec dana je napravila papa-test i sad cekamo rezultate da vidimo jel sve u redu poslje tog zahvata,da li je odstranjen virus!Ali razlog mog pisma je tzv.rjesenje ovog problema!naime doktor je rekao da vise ne mozemo imati odnose bez kondoma,osim u slucaju da zelimo da djevojka zadrudni!Jer rekao je da se vrlo tesko moze ustanovit,da li ja imam taj virus takoder i da mogu ponovno,i ponovno zarazit svoju partnericu!Uzasno me plasi ta pomisao-da cu do kraja zivota morati vodit ljubav sa svojom parnericom samo preko kondoma!Inace djevojci je 21g! Ima li nade za nas?????I nije nam bitan ni novac,ni vrijeme...ma nista,samo da se nade nacin za rjesenje ovog problema!!!!!

Doc dr. sc. S. Kupešić

05.02.2002. 19:50

Poštovani,

O problemu ove infekcije, njegovoj učestalosti, načinu dijagnostike i skučenim mogućnostima terapije možete pročitati na našim stranicama ili potražiti odgovore na pitanja prethodnih pacijetnica koji se tiču ove problematike. Da skratim, HPV infekcija je gotovo sigurno spolno prenosiva bolest kod koje muški partneri nemaju manifestacije bolesti, dok se u žena zbog osobitosti građe materničnog grlića javljaju odstupanja u Papa nalazu. Opasnost ove infekcije je da neki od podtipova HPV-a mogu uvjetovati i malignu transformaciju stanica grlića maternice, pa čak i pojavu karcinoma cerviksa. Radi toga će Vas Vaš liječnik uputiti na dodatne pretrage; tipizaciju HPVa, kolposkopiju i biopsiju. Kolpsokopija je promatranje materničnog grlića pod posebnim povećanjem koje omogućava precizno sagledavanje promjena i provođenje biopsije (uzimanje uzorka tkiva za patohistološku analizu). Kolposkopija nije bolna pretraga, a ukoliko će biti upotpunjena biopsijom osjetiti ćete tek blagu nelagodu prilikom izvođenja zahvata. Što se tiče iscjetka, on je zasigurno posljedica infekcije,te bi bilo uputno planirati dodatne mikrobiološke pretrage kako bi se isključila bakterijska infekcija. Što se tiče liječenja, naše su mogućnosti prilično skučene, s obzirom da ne postoji lijek koji bi zaliječio virusnu infekciju, ali se liječi usporedna bakterijska infekcija. Što se tiče zaštite kondomom, mislim da je to doista dobar odabir dok se ne pokuša zaliječiti ova virusna infekcija palijativnim metodama liječenja, naročito respektirajući mladu životnu dob Vaše partnerice.