Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


HPV


Autor Poruka

Žac

11.03.2002. 13:36

Pročitala sam sve vaše poruke vezane uz ovu bolest, ali me zanimaju još neki "detalji": 1. Koja je to stranica; adresa, gdje se može pročitati sve o ovoj bolesti?
2. kada spominjete negativizaciju i izlječenje (moguće samo kod 1/3 pacijenata), da li pod tim smatrate da je virus potpuno nestao iz organizma ili da je u neaktivnom stanju? Da li je moguće u potpunosti riješiti se tog virusa?
3. Kad je virus u neaktivnom stanju; da li ga je i tada moguće prenijeti na drugu osobu?
4. Kako korištenje tampona utječe na bolest.

Doc. dr. sc. S. Kupešić

11.03.2002. 21:11

Poštovana,
Podosta o infekciji humanim papiloma virusom možete pročitati i na našoj stranici jer je bilo više od 180 upita vezanih uz ovu ključnu riječ koji svi postavljaju slično ili približno isto pitanje (pitanja i odgovore možete potražiti pod "traži" izabirući jednu (HPV) ili više ključnih riječi za sve datume). Ukoliko pratite domaće časopise vezane uz problematiku zdravlja u prošlom broju Vite mogli ste pročitati puno znanstvenih i praktičnih savjeta o ovoj virusnoj spolnoj epidemiji. Ukoliko se dobro služite engleskim jezikom pod ovom ključnom riječi možete koristeći Google ili Yahoo pretraživač naći bezbroj podataka.
Predmijeva se da do spontane regresije nalaza HPV-a dolazi u malog postotka ispitanica , s opasnošću da i kod njih može doći do recidiva tegoba u slučaju deficijencije lokalnog ili općeg imunološkog sustava. Veoma se malo zna o mehanizmu prijenosa ovog virusa, te se u svake osobe s trenutno ili prethodno verificiranom infekcijom savjetuje upotreba mehaničkog sredstva za kontracepciju (nrp. kondom) u svrhu zaštite partnera. Nema podataka o učinku primjene tampona na prijenos i zarazu ovim virusom.