Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


hpv


Autor Poruka

sanja

25.03.2002. 22:16

Ustanovljen mi je visokorizični hpv. Rezultat posljednjeg papa testa je bio CIN II/CIN III. Moj ginekolog je za početak pripisao Sumamed za mene i supruga ali me zanima dali je to djelotvorno i na koji način mogu liječiti spomenutu infekciju. Također me zanima dali konizacijom mogu riješiti problem ili i nakon toga postoji visoki rizik za eventualni rak grlića maternice ili sl.

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

01.04.2002. 15:12

Poštovana,
Na žalost, nema specifične terapije za humani papiloma virus, te ukoliko se radi o podskupini označenoj kao visoko rizična smara se da postoji povećani rizik za razvoj raka grlića maternice. Što se tiče terapije Sumamedom, ovaj će antibiotik rješiti problem pridruženih bakterijskih infekcija (i mora ga se provoditi u oba partnera), ali neće riješiti problem HPV-a. U obzir dolazi primjena lokalne tearapije,a u ovisnosti od uznapredovalosti promjena može se razmišljati o LLETZu ili konizaciji. Čini se ipak, da će najuspješnija biti preventivna akcija koja će se sastojati od vakciniranja rizične populacije.