Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


savjet


Autor Poruka

danijela

25.03.2002. 23:10

postovana doktorice,
molila bih vas da me savjetujete u mojem slozenom slucaju. Naime,
prije dvije godine imala sam extrauterini gravitet. Ucinjena je LAPAROSCOPIA DIAGNOSTICA nakon koje je ucinjeno ADNEXECTOMIA DEX TRA. LYSIS ADHAESIONUM ET NEOSTIMIA TUBAE SIN. PHD graviditas tubaria i embryo. Postoperativni tijek protekao je uredno no, nakon cetiri mjeseca je dijagnosticirana afunkcija desnog bubrega kao posljedica gore navedene operacije te je ucinjena resekcija uretera te termino terminalna anastomoza uz predhodnu drenazu sa double J protezom. Operacija kao i postoperativni tijek protekli su uredno.
No, niti nakon dvije godine do trudnoce nije doslo. Unila sam papa test koji je pokazao uredan nalaz na chlamydiu, aerobe, anaerobe... ali prisutnost HPV virusa nakon cega smo suprug i ja popili kuru antibiotika nakon koje jos nisam isla na kontrolu jer smo ih dovrsili prije desetak dana.
Naime, mene zanima kakve su uopce mogucnosti da ja ostanem trudna normalim putem?
Sto sad trebam uciniti i uopce kojim putem da krenem prema toj neostvarivoj zelji? Stoga Vas najljepse molim da me uputite na koju kliniku i kojem srucnjaku je najbolje da se obratim?
koju je kliniku i kojem strucnjaku je najbolje da se obratim ?

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

01.04.2002. 15:01

Poštovana,
U Vašem slučaju najvažnije bi bilo ustanoviti da li je preostali jajovod uredne prohodnosti i funkcije. Ova se informacija može dobiti dijagnostičkom laparoskopijom ili histerosalpinografskim pregledom koji možete učiniti ultrazvučno ili putme rendgena. Preporučila bih Vam da se uputite u jedan o centara koji se bave problemom liječenja neplodnosti koji u svom sastavu imaju i jedinicu za izvantjelesnu oplodnju kako bi se mogla učiniti i tzv "beba iz epruvete" u slučaju da se ustanovi neprohodnost preostalog jajovoda. U Hrvatskoj se takvi centri nalaze u Klinici Sveti Duh (tel 01 3712109), Klinici Petrova , Klinici Vuk Vrhovec, Rijeci, a odnedavna i u Splitu.