Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


hpv


Autor Poruka

Sanja

28.03.2002. 21:38

Ustanovljen mi je visokorizični HPV. Papa test je pokazao CIN II/CIN III.Moj suprug nema nikakvih znakova (vanjskih), pa me zanima koja je vjerojatnost da možda nije zaražen virusom, premda sam svijesna da mora obaviti detaljne pretrage da bi se to ustanovilo. Preporučena mi je terapija interferonima,pa me zanima koliko je ona uspješna i ima li nekih štetnih učinaka za vrijeme liječenja.Kolika je mogućnost da se izliječim i kako mogu biti sigurna da sam zaista izlječena i da se to neće ponovo pojaviti?

Doc dr. sc. S. Kupešić

01.04.2002. 09:46

Poštovana,
Nažalost, nema specifičnog lijeka za liječenje HPVa, te je bitno provoditi redovitu analizu cervikalnih obrisaka i liječiti bakterijsku infekciju ili vaginozu. Neki pokušavaju provoditi liječenje Interferonom ili Podofilinom, uz ograničen uspjeh terapije, a objavljeni su i rezultati samoregresije nalaza u čak polovice zaraženih pacijentica. Ipak, valuja napomenuti da se u pacijentica često nakon prividnog izlječenja javlja recidiv bolesti. Svakako bih Vas uputila na redovite kontrole Papa testa koje su osnovna pretraga za praćenje promjena na cerviksu, a supruga na pažljivu opservaciju spolovila jer je u novijoj literaturi objavljeno da muškarci zaraženi HPVom visokog rizika imaju povećani rizik od raka penisa. zbog svojih problema suprug bi se trebao obratiti urologu.

sanja

01.04.2002. 20:30

Zahvaljujem na odgovoru, međutim neke stvari mi još uvijek nisu jasne; kod mene su sve bakteriološke pretrage bile negativne, samo su mi na papa testu konstantno označene upalne promjene. Imam četvero djece i zanima me da li je prilikom nekog od poroda moglo doći do prenošenja virusa na dijete.Isto tako bih voljela znati da li postoje neke vanjske indikacije kod muškarca koje bi ukazivale na zaraženost virusom, jer konkretno moj suprug uopće nema nikakvih problema niti bilo kakvih promjena na spolovilu.Da li se to može utvrditi samo laboratorijskim pretragama ili možda postoji šansa da uopće nije zaražen, jer koliko sam se sama uspjela informirati veliku ulogu zapravo igra otpornost tijela na viruse odnosno imunitet.Uz to sve brine me i to što imam spiralu već više od godine dana , pa me zanima ima li ona kakvo štetno djelovanje u svemu tome i da li mi preporučujete neko drugo kontracepcijsko sredstvo?Hvala! Sanja

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

01.04.2002. 21:44

Poštovana,
Muškarac zbog osobitosti građe vanjskog spolovila i drugačije građe pokrova njegova spolovila ne mora imati jasne manifestacije upalnih promjena uzrokovanih HPVom, ali je ustanovljen značajno povišeni rizik raka penisa, tako da neki radovi objavljeni u posljednje vrijeme dokazuju prisustvo onkogenih DNA porijekla HPVa tipova 16 i 18 u premalignim i malignim promjenama struktura muškog spolovila. Kao i kod žena i kod muškaraca mogu izostati subjektivne smetnje. S obzirom na mogućnost prenošenja infekcije u svakog se inficiranog partnera preporuča primjena mehaničkog barijernog sredstva (prezervativ) radi zaštite drugog partnera. Intrauterina spirala može pogodovati razvoju bakterijskih infekcija, ali nije objavljeni povišeni rizik vezan uz HPV infekciju. Ukoliko ste skloni opetovanim upalama bilo bi preporučljivo ekstrahirati spiralu i razmišljati o drugom vidu kontracepcije koji nikako ne isključuje primjenu prezervativa kojeg valja primjenjivati radi zaštite od virusne i dr. infekcije.

sanja

02.04.2002. 13:09

Poštovana doktorice!Neopisivo sam Vam zahvalna na odgovorima iako je sve to prilično zbunjujuće i deprimirajuće.Ne znam otkuda bih prije počela premda me najviše zabrinjava stanje mog supruga koje je zasada nedefinirano. Uslučaju da je on zaražen, nije mi nešto jasno. Ako i sami kažete da nema efektivnog liječenja HPV-a, kakav bi onda on provodio način da se izliječi. Sa ginekološke strane meni su sve solucije poznate i prihvatljive, no kada je muškarac u pitanju onda to nikako ne može biti jednako liječenje .Pošto spada u visokorizičnu skupinu za rak penisa što on zapravo može poduzeti u cilju prevencije i na koji način živjeti i liječiti istovremeno spomenuto stanje? Izvinjavam se na ovolikim pitanjima, no trenutno zaista ne znam kako se nositi sa svim tim ! Sanja

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

02.04.2002. 22:16

Poštovana,
S obzirom da se radi o potpuno novoj problematici s kojom se urolozi tek odnedavna započinju susretati preporučila bih da se suprug obrati u jedan od referalnih zavoda/centara za urologiju gdje će dobiti daljnje informacije o pretragama koje valja učiniti (npr. onaj na KBC Rebro) ili da pomoć potraži na našoj stranici za područje Urologije.