Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


zabrinuta


Autor Poruka

Katarina

30.03.2002. 22:19

Poštovana dr. Kupešić,
U zadnje dvije godine imam tzv. prljanja,ponekad i do 7 dana,prije prave menstruacije.Zbog toga sam se obratila ginekologu koji mi je propisao Dabroston i rekao mi da se vjerojatno radi o ranijem propadanju žutog tijela.Pila sam tablete 2 mjeseca(od 15. do 25. dana ciklusa) ali se situacija nije bitnje promjenila.
Zadnju menstruaciju sam imala 08.03. ali smeđi iscjedak se pojavio 16.03.(u trajanju od 5 dana),pa zatim ponovno 28.03. i još traje.Obratila sam se ginekologu koji mi je našao cistu na lijevom jajniku veliku 4 cm. i rekao da se javim na kontrolu za mjesec dana.On je rekao da se radi o tzv. vodenoj cisti.Nije mi prepisao nikakvu terapiju.
Molila bih Vas da mi kažete da li ta cista spada u funkcionalne ciste i kako se ona liječi?Ukoliko budem željela zatrudnjeti da li je propadanje žutog tijela toliko ranije ozbiljan problem?Imam 27 godina.
Unaprijed Vam se zahvaljujem na odgovoru!

Doc dr. sc. S. Kupešić

01.04.2002. 09:38

Poštovana,
Nalaz na Vašem jajniku odgovara tzv. funkcionalnoj cisti koja se doista liječi hormosnkim pripravcima. U većine pacijentica dolazi do nestanka cistične lezije nakon primjene progestagenskog preparata (Dabroston). Ukoliko Vaša cista (koja može biti uzrokom mrljastih krvarenja) neće nestati na ovu terapiju preporučila bih tromjesečnu do šesteromjesečnu primjenu oralnih kontraceptiva, te svakako redovite ultrazvučne kontrole.

Katarina

02.04.2002. 14:05

Zahvaljujem Vam se na odgovoru!
Moj ginekolog mi nije propisao Dabroston, već je rekao da pričekam da mi se ciklus sam stabilizira i da na kontrolu dođem za mjesec dana.Zanima me da li moram početi piti Dabroston( s obzirom i na to da mi oskudno krvarenje još traje-već peti dan-a pravu menstruaciju bih trebala dobit 04.04.)?Moj ginekolog je bio spomenio oralne kontraceptive ali ih nije prepisao jer mi je ciklus poremećen i više ne znam koji je pravi prvi dan ciklusa.
Da li je i napetost dojki-koju osijećam već mjesec dana-još jedan od simptoma funkcionalne ciste?
Da li se funkcionalne ciste odstranjuju operativnim zahvatom(to me najviše zabrinjava!!)?

Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru!

Doc.dr.sc Sanja Kupešić

02.04.2002. 22:12

Poštovana,
Funkcionalne ciste se u pravilu rješavaju hormonskom terapijom, ali s obzirom da postoje različite vrste funkcionalnih cističnih prmjena, bilo bi od velike nužnosti napraviti transvaginalni ultrazvuk po mogućnosti obojenim doplerom kako bi se procjenila vrsta ciste i sukladno nalazu ordinirala optimalna terapija.