Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Hpv


Autor Poruka

ariana

10.06.2001. 13:30

Moja najbolja prijateljica ima hpv (ne znam točno br. ) , ali one koji su visoko rizični i mogu izazvati rak grlića maternice .Uglavnom nakon toga smo saznale da i njezina mama ima hpv.
Mene zanima da li je moguće dobiti hpv preko školjke,rođenjem ili ako ste duže vrijeme živjeli sa osobom koja jma hpv (isključivo mislim na prijenos ne spolnim putem).
I najvažnije da li je moguće dobiti hpv preko krvi.
Iako mislim da je to nemoguće na mnogim forumima o zdravlju sam čitala svašta.
Isto pitanje odnosi se i na klamidiju iako mi je doktor opće prakse rekao da je prenosiva isključivo spolnim putem neki zdravstveni radnici su rekli suprotno.

Unaprijed zahvaljujem na odgovaru.

doc.dr. S. Kupešić

12.06.2001. 20:21

Poštovana gospođice Ariana,
Infekcija HPVom smatra se spolno prenosivom bolešću, o kojoj iako se puno istražuje i piše, nažalost malo zna. Mogućnost da je HPV prenesen nespolnim putem ili krvlju su minimalni, jer epidemiološka istraživanja ukazuju na gotovo 100%-tni prijenos putem snošaja. Slično je i sa klamidijskom infekcijom, iako se navode i drugi, značajno rjeđi putevi širenja ove infekcije (npr. instrumentima za intrauterine ili vaginalne manipulacije i sl.). Mogućnost prijenosa infekcije na kupalištima, kupaonicama i sl uz korištenje uobičajenih mjera opreza je izuzetno rijetko i s epidemiološkog stajališta beznačajno.