Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


RANICA


Autor Poruka

vera,38

10.06.2001. 22:10

CESTITKE TVORCIMA OVOGA SITE-A....CESTITKE I GOSPODJI SANJI KUPESIC - ZADUZILA JE SVE NAS SVOJIM PREDANIM RADOM I OTKRICIMA......MOLIM ODGOVOR NA DVA PITANJA:
1-MOZE LI SE RANICA NA MATERNICI OTKRITI SAMO PREGLEDOM ILI CE I PAPA-TEST POKAZATI PROMJENE
2-JE LI NUZNA KONIZACIJA ILI POSTOJI I DRUGO RJESENJE/antibiotik,krema,..../
Hvala unaprijed na savjetu....

Doc. dr. S. Kupešić

12.06.2001. 20:10

Poštovana gospođo Vera,
Zahvlajujem na lijepim riječima podrške. Problem tzv ranice na grliću veoma je čest u žena reprodukcijske dobi i može se pokušati liječiti lokalno (sanirati upalu). Dijagnoza ovog poremećaja se postavlja pregledom u tzv. spekulima (vaginalnim zrcalom), koji omogućava dtaljnu inspekciju grlića maternice. Nužno je učiniti Papa nalaz kako bi se i citološki procijenio opseg i značaj lezije. Svakako, oblik terapije u direktnoj je ovisnosti s rezultatom Papa nalaza. Ukoliko postoji odstupanje Pape tada se (ovisno o nalazu kolposkopije i biospije) odlučujemo za lokalni zahvat (tzv "loop ekscizija" ili konizacija). Najvažnije je , naime otkriti razlog ovakve poremetnje i prethodno načiniti mikrobiološku obradu cerviksa; bris cerviksa na Chlamidiju, Mycoplasmu, Ureaplasmu, aerobe i anerobe, te isključiti infekciju HPVom, te svaku dijangosticiranu upalnu promjenu pravovremeno i uporno liječiti.
Želim Vam puno uspjeha u daljnjem liječenju.