Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Hpv


Autor Poruka

Beogradjanka

21.12.2019. 12:15

Postovani,
Pre vise od godinu dana sam imala rizican odnos bez zastite. Nadjena mi je ureoplasma i trebala bih da radim papa test. Moje pitanje je da sam zarazena hpv virusom da li bih imala neke simptome do sada?

Ivo Balenović, dr. med.

21.12.2019. 21:30

Poštovana, hpv visokog rizika može prouzročiti atipiju stanica (CIN) - to se događa bez ikakvih simptoma, dok hpv niskog rizika može izazvati kondilome. Ipak, većina osoba koja je bila u kontaktu s hpv-om ne razvija nikakve promjene i tada nije potrebno liječenje (iako je hpv prisutan u organizmu).

Beogradjanka

25.12.2019. 00:00

Mozda je glupo pitanje...juce sam radila uz i pregled i sve je ok, cak je lekar video i folikul. Da li se na UZ mogu videti promene na matrici izazvane hpv virusom?

Ivo Balenović, dr. med.

25.12.2019. 12:05

Hpv se može dokazati isključivom uzimanjem brisa i tipizacijom. Ultrazvučno to nije moguće.

Anna97

06.01.2020. 16:20

Postovani,
Poslednji seksualni odnos sam imala pocetkom avgusta i bio je nezasticen. Na redovan ginekoloski pregled sam bila u oktobru, odradjena je kolposkopija i ultrazvuk. Papa je bila druga grupa i sve je u redu a sekret treca i identifikovana mi je ureaplasma naknadnim analizama. Popila sam prepisanu terapiju i ponovnim brisom je utvrdjeno da je sve u redu, test na ureaplasmu je negativan. Pre 5 dana sam slucajno napipala dve male bubuljice u boji koze, mozda lice i na bradavice, ispod ulaza u vaginu sa leve strane. Sada me zanima da li je moguce da su to kondilomi i da sam zarazena ovim virusom a da se to na pregledu ranije nije videlo?

Ivo Balenović, dr. med.

06.01.2020. 18:20

Poštovana, prosječno vrijeme inkubacije kod infekcije HPV virusom je 6 tjedana do 1 godinu, što ovisi o brojnim faktorima i stanju imuniteta zaražene osobe. Kod zaraze HPV virusom procjenjuje se da će oko 70% osoba savladati virus dok će se u oko 30% manifestirati simptomi infekcije - kondilomi ili promjene na papa testu CIN. Kondilome izaziva HPV niskog rizika i nije povezan s kanceroznim promjenama tkiva.

Anna97

06.01.2020. 20:00

Hvala na brzom odgovoru! Znaci sansa da su kondilomi ipak postoji. Svakako cu otici na pregled kod ginekologa ali me zanima da li je potrebno opet uraditi i papa test s obzirom da je radjen pre skoro 3 meseca? Kako se tacno utvrdjuje prisustvo ovog virusa? Da li se hpv lako leci ili ostavlja trajne posledice?

Ivo Balenović, dr. med.

07.01.2020. 09:50

Ne mogu bez pregleda reći da li se radi o kondilomima. Kondilome uzrokuje HPV niskog rizika i on prolazi spontano. tj. imunološki sustav ga eliminira iz organizma. Samo ukoliko su kondilomi izraženiji uklanjaju se kirurškim putem.

ivanaper1

16.01.2020. 10:26

Poštovani,

već 2 i pol godine pokušavam izliječiti HPV visokog rizika tipa 16. Svakih 6 mjeseci idem na PAPA test, ali rezultati se ne popravljaju nego se stalno nalaze na CIN I/II. Radila sam kolposkopiju i nalaz je sljedeći: portio kronično zahvaćena "E". nakon premazivanja 3% oc.k. prikaže se SKG u cijelosti egzocervikalno.
Na 11, 12, 5 i 8h polje gušćeg acidobijeljenja s blagim P. Forniksi i endocerviks b.o.
Kolposkopija zadovoljavajuća.
1. punch biopsio 2. Excohleat endocerviksa.
Doksicilin 2x100 mg 10 dana oba partnera.

Pregled je bio vrlo bolan pa nisam bila baš ui stanju postavljati pitanja ginekologu pa Vas molim da odgovorite na moja pitanja:
1. s obzirom da toliko dugo nema poboljšanja znači li to da se organizam neće sam zaliječiti od HPV-a?
2. Možete lio malo prokomentirati nalaz?
2. Zašto sam dobila terapiju Doksicilina? Imam stalnog partnera već nekoliko godina.

Unaprijed hvala

Ivo Balenović, dr. med.

16.01.2020. 18:50

Poštovana, u kontakt s HPV -om dolazi većina spolno aktivnih osoba (90%), no samo jedan manji postotak (10%) zaraženih će razviti promjene u smislu CIN-ova. Više od 50% CIN -ova (CIN I) se spontano povuče unutar godine dana, bez obzira na genotip HPV-a. To najviše ovisi o imunitetu osobe. Ukoliko nema promjena u smislu CIN -ova, nema potrebe za bilo kakvom terapijom i kada je HPV pozitivan. Dakle, HPV nije potrebno liječiti nego se liječe samo promjene koje uzrokuje (ako ih uzrokuje). Budući da kod Vas promjene perzistiraju već dvije godine učinjena je kolposkopija. Tijekom kolposkopije je uzeta biopsija i ekskohleat endocerviksa. Na temelju tog preparata patolog će postaviti definitivnu dijagnozu i prema tome će se dalje postupati. Ukoliko bi patolog potvrdio da nalaz CIN I/II i dalje perzistira može se učiniti LETZ konizacija - odstranjivanja promijenjenog dijela dijatermijskom petljom. Zbog čega ste dobili doksiciklin trebate pitati liječnika koji Vam ga je ordinirao, vjerojatno preventivno nakon zahvata.

ivanaper1

17.01.2020. 09:55

Poštovani,
Hvala na odgovoru.
Ako bi se napravila LETZ konizacija i ako bi time bila odstranjeno svo zahvaćeno tkivo da li bi nakon toga bila izliječena ili bi se HPV ponovno kroz određeno razdoblje mogao aktivirati i raditi promjene kao sada?
I ja sam pretpostavila da je to što ste naveli razlog za propisivanje antibiotika, ali mi nije jasno zašto to mora piti i parter jer sam naglasila ginekologu da odnos uvijek imamo s kondomom.

Molim Vas i informaciju je li trudnoću bolje planirati prije ili nakon LETZ konizacije i može li sadašnje stanje ili stanje nakon zahvata imati kakvih posljedica na trudnoću i plod.

Unaprijed hvala!

Ivo Balenović, dr. med.

17.01.2020. 10:30

Poštovana, treba pričekati patohistološku analizu prema kojoj će se odlučiti daljnji postupak. LETZ konizacijom se odstranjuje promijenjeni dio. Sam HPV virus se ne odstranjuje zahvatom, nego ga imunološki sustav tijekom vremena savlada. HPV se ne liječi nego se liječe samo promjene koje on uzrokuje (CIN - ovi). Kod osoba koje su HPV pozitivne nije potrebno liječenje ukoliko virus ne uzrokuje promjenu. Kod većine virus niti neće izazvati promjene na vratu maternice. To najviše ovisi o imunitetu. Što se terapije za partnera tiče ne bih znao odgovor.