Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


HPV i CIN 1


Autor Poruka

Aurora borealis

13.03.2020. 13:20

Poštovanje,
mora li CIN 1 nužno biti povezan sa visokorizičnim HPV-om? S čime sve može biti povezan?
Dobila sam abnormalni nalaz PAPA testa po prvi put u životu, prikazuje CIN 1 i propisane su mi vaginalete, te ponovna kontrola testa za 4 mjeseca (ako tad bude uredan, nastaviti rutinsko testiranje, a ako i dalje bude neuredan da idem na HPV tipizaciju i cervikalne briseve itd). Jedino što mi je trenutno pozitivno na nalazima je niskorizični HPV 42 (ako je i dalje), sve ostalo (visokorizični, cervikalni brisevi) je po zadnjim nalazima negativno i nisam ništa trebala pokupiti u međuvremenu. Stoga se tješim da nije do visokorizičnog HPV-a nego da je nešto banalno što će proći.

Aurora borealis

13.03.2020. 13:30

Zaboravila sam reći, nisam dobila menstruaciju prošli mjesec, kasni mi već 20 dana, bila sam ovaj tjedan kod ginekologa i napravila ultrazvuk (nije trudnoća, nema cisti, pretpostavlja se da je od stresa), te sam dobila Duphaston tablete. Može li cin nalaz biti povezan s tim, odnosno sa stresom, hormonskim poremećajem itd? Hvala!

Ivo Balenović, dr. med.

14.03.2020. 11:00

Poštovana CIN (pogotovo nižeg stupnja) ne mora nužno biti uzrokovan HPV virusom. Isto tako infekcija HPV virusom ne znači da će osoba razviti CIN. HPV bez promjena u smislu CIN-ova nije potrebno liječiti. Liječi se samo promjena (CIN), bez obzira na uzrok. U razvoju CIN-ova najveću ulogu ima imunitet, pa ukoliko je on slab velike su šanse da će doći do promjena. Bitno je jačati imunitet. U Vašem slučaju potrebno je za 4 mjeseca ponoviti papa test, pa samo ukoliko nalaz i dalje ne bude uredan (oko 70 do 80% % CIN-a 1 se spontano povlači), potrebno je uraditi tipizaciju na HPV.