Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


hpv i kontracepcija


Autor Poruka

maja

03.01.2004. 01:47

Poštovani!
Imam 21 g.,prvi spolni odnos sam imala u 5 mj. 2003, dečko i ja koristimo UVIJEK kondom kao zaštitu.Na redovitom gin. pregledu ginekologica je rekla da vidi dva tri kondiloma na početku vaginalne sluznice, papa test mi je ispao uredan, a za pojačan iscjedak (zbog sumnje na upalu) sam dobila kuru Geonistina.da li je moguće da imam hpv infekciju iako smo uvijek koristili kondome?da li da idem na kontrolu tek za godinu dana ili ranije?u obitelji imam anamnezu raka dojke (majka oboljela s 56 g), da li mogu koristit kontr. pilule (uzv dojki mi je uredan i jetrene probe, bilirubin 19.3)?mislim da mi kondomi nisu dovoljno sigurna zaštita
Hvala!

prof. dr. Marina Ivanišević

07.02.2004. 15:41

Draga Maja, kondom je dovoljna zaštita za HPV infekciju, ali vi ste dobili kožni oblik HPV virusa jer ih opisujete na vanjskom kožnom dijelu spolovila koji nije nužno nastao spolnim kontaktom sa kožom partnera, dakle to su dva različita oblika HPV virusa.
PAPA test je uredan i to znači da HPV najvjerojatnije nema na sluznici.
Kontracepcija uz kondom će biti najsigurniji vid zaštite od trudnoće.