Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


HPV ili herpes?


Autor Poruka

Diana

30.01.2002. 13:27

Pozdrav.
Imam 25.god.U 8mj. prošle godine primjetila sam malu crvenu
izbočinu veličine leće sa vanjske strane malih usana. Ginekolog mi je
prepisao kremu koju su mi spravili u ljekarni,objasnivši da je to plik
nastao zbog sunca, mora..Od početka prošle godine do 11mj. sam imala
učestale upale mjehura zbog E.coli na rodnici koja je pronađena brisom
rodnice tek u 11mj. i antibiogramom mi je određena terapija cedaxom i od tad nemam problema(do tad sam imala terapije ceporexom i nolicinom).
Od 8.mj mjeseca do 11mj. pojavile su mi se još 2-3 iste izrasline na
različitim mjestima na usnama bez ikakvog sadržaja i jedan mali
"prištić". U 12mj. pojavio mi se više izraslina većih i manjih čak i na
ulazu u rodnicu, neke su bile i bolne.Ginekologica je dijagnosticirala
da su to genitalne bradavice i dva puta u dva tjedna ih tretirala
otopinom podofolina.Nakon te dvije terapije propisala mi je virolex mast
dva puta dnevno sedam dana.Nakon terapije se nekako sve smirilo no nakon prvog zaštićenog odnosa ponovno se pojavio bolniji otok na dnu ulaza u rodnicu ali sad ispunjen gnojem koji je prilikom uriniranja malo
krvario.Prethodila su mu dva "prištića" s unutarnje strane usana i nešto
manjih crvenih otoka na usnama. Ponovnom odlasku ginekologu izvršeno jetuširanje istom otopinom.Međutim ginekologica nije sigurna da je velik gnojni otok kondilom.Ostali veći otoci su nakon dva nestali,ali su ostali mali otoci koji također nemaju nikakav sadržaj.Imam stalnog partnera zadnjih 11mj.On nema nikave simptome iako smo imali par odnosa bez zaštite.Dosad ni on ni ja nismo imali nikakve spolne bolesti.Prije 6god su mi laporoskopski odstranili cistu na jajniku.Zadnji PAPA test iz 4mj. prošle godine mi je uredan. Bris rodnice u 12mj.prošle godine b.o.

Da li je moguće da imam herpes simplex2?
Koliko je najduže vrijeme inkubacije virusa kao što su HPV i herpes prije prvih simptoma?
Koje testovi bi preporučili meni i mom dečku bez obzira što on nema nikakve simptome? Hvala.

Doc dr. sc. S. Kupešić

30.01.2002. 22:15

Poštovana,
Prema opisu Vaših simptoma i prema navodu da Vaš partner nema nikakovih subjektivnih smetnji vjerojatno se radi o infekciji HPV-om. Ukratko, HPV infekcija je gotovo sigurno spolno prenosiva bolest kod koje muški partneri nemaju manifestacije bolesti, dok se u žena zbog osobitosti građe materničnog grlića javljaju odstupanja u Papa nalazu. Opasnost ove infekcije je da neki od podtipova HPV-a mogu uvjetovati i malignu transformaciju stanica grlića maternice, pa čak i pojavu karcinoma cerviksa. Radi toga će Vas Vaš liječnik uputiti na dodatne pretrage; tipizaciju HPVa, kolposkopiju i biopsiju. Kolpsokopija je promatranje materničnog grlića pod posebnim povećanjem koje omogućava precizno sagledavanje promjena i provođenje biopsije (uzimanje uzorka tkiva za patohistološku analizu). Kolposkopija nije bolna pretraga, a ukoliko će biti upotpunjena biopsijom osjetiti ćete tek blagu nelagodu prilikom izvođenja zahvata. Što se tiče iscjetka, on je zasigurno posljedica infekcije,te bi bilo uputno planirati dodatne mikrobiološke pretrage kako bi se isključila bakterijska infekcija. Što se tiče liječenja, naše su mogućnosti prilično skučene, s obzirom da ne postoji lijek koji bi zaliječio virusnu infekciju, ali se liječi usporedna bakterijska infekcija. Vaš ginekolog je posumnjao na infekciju ovog tipa jer je pokušao provesti liječenje podofilinom. Što se tiče u Vašeg partnera - također se može krenuti ka identifikaciji virusnog uzročnika i bakterijskih infekcija, uz napomenu da se tijekom liječenja morate štititi primjenom prezervativa.