Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


HPV, jos jednom


Autor Poruka

Maja

29.11.2001. 11:23

Postovana doktorice Kupesic,

Nalaz PAPA testa od prije 4 tjedna bio je CIN II i HPV. Napominjem da je prethodni nalaz PAPA testa nacinjen u lipnju upucivao "samo" na laganu infekciju E. Coli. Moja ljecnica mi je odredila lokalnu terapiju - Klavocin (zbog ustanovljene E. Coli), Medazol (vaginalno i oralno) i Betadin. Samoinicijativno uzim pojacane doze vitaminskih preparata (multi, C,E) kao i Aloa Veru i Maticju mlijec.(imunitet mi je poprilicno oslabljen: stres, losa prehrana) , a takodjer sam znacajno smanjila pusenje. U medjuvremenu nacinjena je tipizacija virusa - nalaz jako pozitivan, high risk. Zanima me koju metodu ljecenja mi Vi doktorice preporucujete ukoliko iduci PAPA ne pokaze poboljsanje i kad je test najbolje naciniti, te kome je, prema vasim saznanjima o uspjesnosti ljecenja, najbolje da se obratim.
Zahvaljujem uz srdacan pozdrav,
Maja

Doc dr. sc. S. Kupešić

29.11.2001. 21:49

Poštovana,
Infekcija HPVom doista predstavlja veliki problem jer, kako liječnika, tako i oboljelu pacijenticu zahvaća zabrinutost zbog "terapijskog nihilizma" ( ne znamo zasigurno uspješnu terapiju koja će dovesti do sigurnog izlječenja infekcije). Stoga se orijentiramo na liječenje bakterijskih upala koje uspješno tretiramo antibioticima i lokalnim supozitorijama (vaginaletama) , ojačavmo opću i lokalnu imunost i potičemo vlastice stanične mehanizme na borbu s virusom HPVa. Ista se strategija upotrebljava i u nas i u svijetu,bez velikih razlika u stupnju izlječenja. Što se tiče naših ustanova u kojima možete potražiti pomoć: svaka ginekološka Klinika ima subspecijaliste koji se bave problemom ginekološke onkologije i prevencijom bolesti grlića maternice. Jedan od najvećih autoriteta u Republici Hrvatskoj je svakako Doc Grubišić (Klinika "Sestara milosrdnica" u Zagrebu) koji već cijeli niz godina organizira tečajeve koji se bave ovom problematikom. U Klinici Petrova ovim se interesantnim područjem bavi Doc Ljubojević, a na Klinici Sveti Duh Prim. Ilijaš. Puno sreće u daljnjoj terapiji ove enigmatske bolesti, s nadom da ćemo Vam u budućnosti moći dati više konkretnih podataka o suvremenim smjernicama u liječenju HPVa.