Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


HPV + konizacija


Autor Poruka

NIN

22.08.2001. 15:32

1986.godina dijagnosticirani su mi kondilomi. Uspjesne terapiju na studentskoj ginekologiji (premazivanje s necim sto je jako peklo?) je trajala 6. mj. Medutim da li se to onda nije znalo, ili sto vec, nitko me nije upozorio na povezanost s HPV-om.
Redovno sam godinama odlazila ginekologu i imala uredan PAPA. Odjedanput počinju 1994. g. losi nalazi. Ginekolog nista ne poduzima, i 1995. nakon dijagnoze CIN II, upućuje me u Petrovu bolnicu. Tamo mi dijagnosticiraju CIN III (karcinom in situ sam slucajno vidjela na jednom nalazu koji poslije nisam dobila) + HPV (ne znam tip - u to vrijeme nisam nista znala o tome i nisam pitala) i rade konizaciju. Redovno odlazim na preglede, i imam do sada PAPA 2 nalaz.
1998 sam rodila bez većih problema (uz serklazu).
Zanima me sljedeće:
1. sto je sa mojim muzem s kojim sam od 1993. godine, doktori me nikad nisu uputili da i on napravi pretrage, da li je moguce da me on ponovo zarazi ako je nositelj virusa?
Kod muza nikad nije bilo nikakvih promjena i ja pretpostavljam da sam zarazena prije veze s njim.
2. da li se virus opet moze aktivirati?

Doc dr. sc. S. Kupešić

26.08.2001. 14:46

Poštovana gospođo,
Kao što smo već prije izvjestili na našoj stranici virus HPVa primarno pogađa žensku populaciju dok su muški partneri tipično prenosioci ovih promjena. Katkada se na glansu penisa mogu javiti promjene i u muškaraca, te je u slučaju potvrde HPV infekcije u žene poželjno učiniti virusološku analizu i u muškog partnera.
S obzirom da je kod Vas operativno odstranjen bolesni dio grlića, Vi se smatrate privremno zaliječenom, ali ne može se isključiti perzistencija ovog virusa, koja se može dokazati uzimanjem brisa i redovitim praćenjem Papa nalaza. U slučaju smanjenja lokalne imunosti (prolongirana spolna infekcija ili neka kronična bolest), HPV infekcija se može aktivirati, te kao što sam prije napomenula zalječenje ne znači i izlječenje od ove infekcije, kojoj nažalost ne znamo specifični lijek.