Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


zabrinuta


Autor Poruka

dorotea

22.08.2001. 13:25

Poštovana doktorice,
Imam 27 godina.Prvu menstruaciju dobila sam sa 13 godina i od tada mi je neredovita.Znalo se dogoditi da je nema po 6 mjeseci, ali se u 22 god. koliko toliko normalizirala dolazila bi za 35-40 dana.
U 24 godini počela sam uzimati konracepcijske piule Trinovum.Za vrijeme tog uzimanja imala sam peckanje koje je bilo neodnošljivo nakon odnosa te je doktor ustanovio da se radi o trihomonasu koji je liječen medazolom.Nakon 3 mjeseca opet se javio te sam opet uzimala medazol, no međutim počeolo se peckanj javkljati svaki skoro mjesec pa mi je promjenjeno više terapija, ali nikad doktor nije znao uzrok.O trihomonasu se više nije radilo.Pokušal sam promjeniti deterdžent, higijenske uloške sve živo jer je doktor sumnjo na neku alergijsku reakciju.Napravila sam brizove,bili su O.K, papa test je uvijek bio O.K.Cijelo vrijeme doktor je tvrdio da to ne može biti od kontracepcijskih pilula ali mi je isti u zamjenu za trinovum dao cilest.
Zadnji put u 12 mjesecu 2000.kad su se pojavile iste smetnje doktor je rekao da prestanem sa uzimanjem kontracepcijskih pilula i dao mi rojozal vaginalete.Od tad već 8 mjeseci peckanje se nije pojavilo ali SE NIJE POJAVILA NI MENSTRUACIJA.Napravila sam hormonalne pretrage i one su bile O.K.Već u dva navrata sam pila tablete za izazivanje krvarenja primolut nakon kojih bi krvarenje bilo oskudno.U travnju pred svega dobila sam upalu jajnika ta sam pila klavocin 625 i medazol.
Sada pokušavam zatrudniti pa mi je doktor dao klomifen

Da li su pilule uzrok svega? Hoću li moći zatrudniti te što se događa kada se tjekom trudnoće pojave slične smetnje gljivične upale i sl? Kako se tada one liječe?Ima li upala jajnika vee sa izostankom menstruacije, ali nije je bilu i prije upale 4 mjeseca?
Puno hvala

Doc dr. sc. S. Kupešić

26.08.2001. 14:54

Poštovana gospođo Dorotea,
Kod Vas se očito radi o dvije odvojene promjene: infekciji (u prvo vrijeme Trichomonas koji je promijenio kvalitetu vaginalne flore, te poslije upala jajnika i rodnice zbog čega ste primali terapiju antibioticima) i hormonskom poremećaju koji uvjetuje neredovite menstruacijske cikluse i amenoreju. U Vašem je slučaju najvažnije obratiti se specijalisti za liječenje neplodnosti koji treba učiniti čitav niz pretraga koje uključuju:
1. određivanje FSH,LH,E2 i Prl između 3. i 8. dana m. ciklusa.
2. transvaginalni ultrazvučni pregled po mogućnosti pod kontrolom obojenog doplera
3. folikulometriju (praćenje cikličkih promjena tijekom jednog ciklusa)
4. klomifenski test uz redoviti endokrinološki i ultrazvučni nadzor
5. mikrobakteriološke pretrage cerviksa,
6. ocijeniti prohodnost jajovoda (u novije vrijeme bez potencijalno štetnog zračenja - pod kontrolom ultrazvuka),
7. analizirati kvalitetu spermiograma u Vašeg supruga.
Tek nakon ovako ozbiljne i opsežne analize može se ozbilnije sagledati Vaš problem i uputiti Vas na daljnje liječenje.
U slučaju nastupa trudnoće svaku infekciju valja liječiti terapijom koja je dozvoljiva u trudnoći, o čemi ćete u slučaju potrebe dobiti detaljne informacije.