Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


HPV virus


Autor Poruka

gordana

28.04.2002. 10:44

Štovana, molim vas odgovorite mi jeli moguća zaraza HPV virusom oralnim seksom? Molim, pojasnite mi način liječenja tog virusa kod muškaraca i ima li nade u potpuno izlječenje od tog virusa, te kako koristiti preventivu u zaštiti od virusa.

S poštovanjem

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

28.04.2002. 18:43

Poštovana,
Nažalost, nema specifičnog lijeka za liječenje HPVa, te je bitno provoditi redovitu analizu cervikalnih obrisaka i liječiti bakterijsku infekciju ili vaginozu. Neki pokušavaju provoditi liječenje Interferonom ili Podofilinom, uz ograničen uspjeh terapije, a objavljeni su i rezultati samoregresije nalaza u čak polovice zaraženih pacijentica. Ipak, valja napomenuti da se u pacijentica često nakon prividnog izlječenja javlja recidiv bolesti. Svakako bih Vas uputila na redovite kontrole Papa testa koje su osnovna pretraga za praćenje promjena na cerviksu, a supruga na pažljivu opservaciju spolovila jer je u novijoj literaturi objavljeno da muškarci zaraženi HPVom visokog rizika imaju povećani rizik od raka penisa. zbog svojih problema suprug bi se trebao obratiti urologu.Nema sigurne zaštite od ovog virusa, a djelomična zaštita postignuta je primjenom kondoma.Postoje izvješća u literaturi koja sugeriraju mogućnost prijenosa infekcije oralnim seksom.