Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


HSG


Autor Poruka

Roza

08.01.2002. 13:34

Postovanje,

Molila bih vas malu pomoc: preporucena mi je HSG pretraga u sklopu lijecenja neplodnosti. Cula sam da se ta pretraga moze obaviti u bolnicama koristeci rendgen ili privatno, koristeci 3D ultrazvuk. Koji nacin pretrage bi mi preporucili? Lijepo bih vas molila par rijeci o toj pretrazi, jer nisam bas upucena u nacin obavljanja pretrage i eventualnu korisnost/stetnost iste.
Unaprijed puno hvala.

Doc dr. sc. S. Kupešić

08.01.2002. 18:47

Poštovana,
Ispitivanje prohodnosti jajovoda može se obaviti rendgenom ili ultrazvučno. Uporabom novije ultrazvučne tehnologije sigurnost obiju metoda je približno istovjetna. Navodim prednosti i mane svake od pretraga:

RTG HSG: mane: potencijalno štetno rengensko zračenje, veća bolnost, moguća alergijska reakcija na kontrast, nemogućnost učestalog ponavljanja. Prednosti: bolje se vidi unutrašnjost jajovoda što može biti koristno pri planiranju korektivnog zahvata.
Ultrazvučni HSG. Prednosti: nema štetnog zračenja, pretraga je manje bolna i neugodna, lako se ponavlja. Mane: nema mogućnost detaljnog prikaza unutrašnjosti jajovoda.

U novije vrijeme sve se više koristi ultrazvučna tehnika, te bih je i ja preporučila. Ona se može učiniti na Klinici za ginekologiju i porodništvo Opće bolnice Sveti Duh, tel 3712109, te u nekim privatnim poliklinikama poput Modernog medicinskog centra u Zagrebu, tel 4655906.