Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


spontani pobačaj


Autor Poruka

mirjana

08.01.2002. 11:50

imam 32 g.
26.12.01.godine imala sam spontani pobačaj u 11 tjednu trudnoće.
još nisam dobila menstruaciju (inače su bile redovne svakih 30 dana)
dijagnoza je bila nekroza posteljice
inače sam majka jednog djeteta od 6g.

zanima me kada trebam dobiti menstruaciju,da li se može piti lekadol u trudnoći te koji se lijekovi mogu koristiti kod glavobolje(migrenozne) u
trudnoći???

još Vas prosim za odgovor koji je najčešći uzrok odumiranja posteljice?

Doc dr. sc. S. Kupešić

08.01.2002. 18:57

Poštovana,
Što se tiče izostanka menstruacije nakon spontanog pobačaja, to je nerijedak problem i valja još malo pričekati. Ipak, ukoliko imate bolne senzacije ili se ne osjećate dobro bilo bi uputno provjeriti da li postoji rezidua posteljice nakon kiretaže, da li su se stvorile posljedice u vidu intrauterinih priraslica, endometritisa ili sl.
Što se tiče uzroka promjena na posteljici oni se mogu podijeliti u promjene uzrokovane kromosomskim abnormalnostima (otkrivaju se kariotipizacijom pobačenog materijala), smetnjama pri invaziji trofoblasta (suženi promjer invadiranih krvnih žila, spiralnih arterija, nepoznate je etiologije), promjene uvjetovane infekcijom (isključiti upalnu komponentu uratkom cervikalnih briseva),a mora se isključiti i nekakav intrauterini (unutarmaternični) uzrok. Što se tiče lijekova protiv migrene tijekom rane trudnoće preferira se uzimanje Aspirina (ali se ne smije pretjerati u količini jer može potencirati promjene vezane uz grušanje krvi), a ne drugih lijekova naročito u vrijeme ranog razvoja ploda tijekom prva tri mjeseca trudnoće.